ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În aceste vremuri tulburi în care unele voci aruncă cu noroi în cei care au trecut prin Experimentul Pitești, un colind impresionant, scos la lumină din negura temnițelor bolșevice, de Grupul Psaltic Tronos al Patriarhiei Române condus de Pr. Arhidiacon Mihail Bucă răscolește până la lacrimi. Este un colind inedit, compoziție care aparține Maicilor de la Diaconești, autorul versurilor fiind doctorul Ioan Muntean, fost deținut politic.
 
„Ionică Godea ne-a învățat un colind de prin părțile lui: Linu-i lin si iarăși lin/ Bate vântul frunza lin. Mi-a plăcut foarte mult melodia, aducea parcă atâta pace în sufletele noastre. I-am făcut, după ea, alt text, de circumstanță, dar în gând numai, căci hârtie și instrumente de scris nu aveam, dorind ca în Seara Sfântă să le fac surpriza și să li-l cânt. Îl mai rețin după cei 42 de ani care au trecut, deși nu l-am scris niciodată”, a povestit Ioan Muntean, potrivit siteu-ului Mărturisitorii. 
„Dar nu am mai apucat să le cânt versiunea mea. în Seara de Ajun, nici nu se amurgise bine că și s-a dat stingerea, pe la ora 17 și ceva. Gardienii de pe sală, ca niciodată până atunci, treceau într-una pe la vizete, poruncindu-ne să ne culcăm și să nu audă nici o vorbă. Ne-am cântat fiecare în gând colindele dragi”, spune fostul deținut politic.

Călătoare logostea/ Locului rămâi/ Să cobori pe-un fulg de nea/ Să te prind în mâini/ Să te port cu glas plăpând/ Binevestitor/ Peste pârtiile din gând/ Prin ogrăzi de dor/ Tu să arzi, eu să colind/ Peste ani și zări/ Amintiri de mult s-aprind,/ Albe lumânări.

Refrenul: Unu-i Seara Sfântă, lin,/ Glas de îngeri cântă lin/Robilor alin/ Linu-i cer de stele plin/ Raze prin zăbrele vin/ Robilor alin”.