ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Purtatorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a prezentat miercuri Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) în ceea ce privește situația Justiției din România și, deși acesta a insistat că instituția nu a caracterizat niciodată aceste documente drept pozitive, ori negative, oficialul a subliniat că "procesul de reformă din România poate fi considerat durabil, iar evoluțiile pozitive, ireversibile". Una dintre principalele critici exprimate în raport a fost încercarea "pripită și netransparentă" de modificare a Codului Penal în decembrie 2013, mai ales că judecătorii Curții Constituționale au constatat faptul că respectivele amendamente erau ilegale.

RAPORTUL MCV, VARIANTA COMPLETĂ!

Cu toate acestea, Comisia Europeană și-a exprimat și îngrijorarea față de presiunea pe care politicienii o pun pe acest domeniu, iar aderarea la spațiul Schengen va fi decisă în urma analizelor pe care oficialii statelor o vor face acestui raport MCV.

Cele mai importante declarații făcute miercuri de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray:




  • Romania a facut progrese in multe domenii. Bilantul institutiilor-cheie din domeniul judiciar si in materie de integritate a ramas pozitiv, in ciuda unor circumstante uneori dificile. A continuat adoptarea unor modificari legislative necesare si indelung asteptate, iar spiritul de cooperare dintre institutiile judiciare si Ministerul Justitiei contribuie la solutionarea problemelor de ordin managerial.

  • Situatia a beneficiat de o atmosfera mai calma, din punct de vedere politic. Raportul exprima însă ingrijorari fata de independenta Justitiei. Sunt multe exemple de rezistenta fata de masurile de integritate si anticoruptie.

  • Amendarea pripita si netransparenta a Codului Penal in decembrie 2013 a generat ingrijorare, fiind privita ca o atingere asupra  sistemului anticoruptiei si integritate, desi Curtea Constitutionala a demonstrat functionarea sistemului de control si echilibru, declarand drept neconstitutionala aceasta modificare.

  • In ceea ce priveste numirile in posturi-cheie, avem o imagine de ansamblu amestecata. Anumite proceduri s-au desfasurat  deschis, transparent si pe baza meritelor, in timp ce altele pot fi criticate pentru interferente politice.

  • Tabloul general are consecinte asupra masurii in care procesul de reforma din Romania poate fi considerat durabil, iar evolutiile pozitive ireversibile.

  • Raportul contine si o serie de recomandari pentru vitor: Codul de Conduita pentru parlamentari trebuie sa contina referinte ca parlamentarii trebuie sa respecte idependeta Justitiei.

  • In privinta rapoartelor pozitive sau negative, CE nu a intrat in aceasta caracterizare a procesului MCV. Rapoartele vorbesc de la sine. Ttrebuie intrebati oficialii fiecarui stat cum fac ei evaluarea. Aceasta este o evaluare politica, dar este fundamentata si pe o analiza tehnica solida, bazata pe o paleta larga de surse. Fiecare raport MCV a fost adoptat unanim de Consiliul de Ministri.

  • Nu cautam perfectiunea. Ceea ce ne interezeaza este sa se faca progrese benefice pentru cetatenii romani si bulgari, fie in procesul judiciar, fie in lupta impotriva coruptiei la toate nivelurile.

  • Am facut mii de pagini de analize, sute de intalniri, intrevederi privind masurile pe care le doreste CE. Pot sa va arat in fiecare raport care este agenda pentru urmatoarea perioada. Nu cred ca cerintele nu au fost clare. CE nu-si va revizui benchmark-urile. CE nu doar a verificat, a petrecut ultimii 7 ani investind semnificativ, lucrand cu guvernele nationale pentru aceste benchmark-uri. Avem o datorie fata de cetatenii celor doua tari sa ne asigram ca procesele de reforma vor continua si cerintele vor fi respectate.

  • MCV si raportul anticoruptie vor fi foarte coerente, dar nu pot fi vazute ca fiind acelasi procese. Benchmark-urile stabilite nu acopera aceleasi arii, reforma judiciara si lupta anticoruptie. Rapoartele vor fi coerente, dar nu vor avea aceleasi scopuri.

  • Refertor la mass-media, intr-adevar CE, in ianuarie 2013, a abordat problema institutiilor care au reclamat presiunile asupra magistratilor. Am ridicat aceasta problema, insa este clar ca presa libera este un principiu fundamental. Simtim ca a fost o reducere a presiunii si este un pas inainte important dar este important sa ramanem vigilenti, asigurand-ne totodata ca principiul presei libere este respectat.



La rândul său, Michele Cercone, purtătoarea de cuvânt a Comisarului European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstorm, a reafirmat încă o dată faptul că România și Bulgaria îndeplinesc condițiile de aderare la spațiul Schengen, dar că decizia finală este luată de statele membre, nu de Comisia Europeană.
Este clar ca evaluarea Schengen si MCV sunt doua exercitii diferite, pe care nu le dorim reunite. Referitor la aderarea la spatiul Schengen, noi am spus mereu ca Romania si Bulgaria au indeplinit criteriile. Rezultatul este foarte clar, este un "da" plin. Nu ne trebuie criterii mai amanuntite pentru a decide daca Romania si Bulgaria pot adera la spatiul Schengen. Vom lasa statele, membre sa evalueze daca rapoartele MCV sunt negative sau pozitive.