ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a autorizat vaccinul COVID-19 adaptat la Comirnaty XBB.1.5, dezvoltat de BioNTech-Pfizer. Acest vaccin marchează o altă etapă importantă în lupta împotriva acestei boli, susține site-ul Comisiei. Este cea de-a treia adaptare a acestui vaccin pentru a răspunde noilor variante ale COVID-19, mai susține CE într-un comunicat propagandistic, în ciuda faptului cu Ursula von der Leyen nu și-a clarificat relațiile cu șeful Pfizer, Albert Bourla. Redăm Comunicatul ca atare, urmat de câteva comentarii pertinente venite din diaspora românească:

„Vaccinul este autorizat pentru adulți, copii și sugari de peste 6 luni. În conformitate cu recomandările anterioare ale EMA și ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), adulții și copiii începând cu vârsta de 5 ani care necesită vaccinare trebuie să primească o singură doză, indiferent de istoricul vaccinării împotriva COVID-19.

Autorizarea vine după o evaluare riguroasă de către Agenția Europeană pentru Medicamente, în cadrul mecanismului de evaluare accelerată. Comisia a autorizat acest vaccin adaptat în cadrul unei proceduri accelerate pentru a permite statelor membre să se pregătească din timp pentru campaniile de vaccinare din toamnă-iarnă.

Context

Prin strategia UE în materie de vaccinuri, Comisia continuă să se asigure că statele membre au acces la cele mai recente vaccinuri COVID-19 autorizate, în cantitățile necesare pentru a proteja părțile vulnerabile ale populației lor și pentru a face față evoluției epidemiologice a virusului.

În conformitate cu declarația ECDC-EMA privind actualizarea compoziției vaccinurilor COVID-19 pentru noile variante ale virusului SARS-CoV-2, BioNTech-Pfizer a adaptat vaccinul său COVID-19 pentru a viza tulpina SARS-CoV-2 Omicron XBB.1.5. De asemenea, se preconizează că vaccinul adaptat va crește amploarea imunității împotriva variantelor actuale dominante și emergente.

Modificarea contractului cu BioNTech-Pfizer, semnată în mai 2023, asigură faptul că statele membre continuă să aibă acces la vaccinuri adaptate la noile variante COVID-19 în anii următori.”, mai susține Comisia.
 
 
Publicația Cronica Diasporei comentează, în articolul intitulat „Nebunia Covid Continuă”:
 

Nu se știe cât de „substanțial mai bun” este răspunsul și cât de „eficientă” este neutralizarea variantei. 

După cercetări ample nu știm dacă rezultatele în sine au fost publicate. Pentru o verificare suplimentară, ziarul italian L'Indipendente a trimis o solicitare oficială către Pfizer, momentan fără a primi un răspuns.

Comunicatul de presă lansat de multinaționala americană pare mult mai interesat să-i liniștească pe acționari, după ce rezultatele trimestrului II din 2023 au arătat o scădere cu 77% a profiturilor, cu profituri înregistrate de „doar” 2,3 miliarde de dolari, față de aproape 10 miliarde în 2022.

Un colaps pe care Pfizer însuși îl motivase cu posibilitatea ca „Covid-19 să-și scadă severitatea și să se răspândească sau să dispară complet”. 

Comunicatul de presă lansat după aprobarea noului vaccin se concentrează așadar pe asigurarea investitorilor că vânzările de vaccin nu s-au încheiat și, într-adevăr, are încredere că cel aprobat nu este ultima actualizare dezvoltată și distribuită:

„Se așteaptă ca COVID-19 să adopte un model sezonier, similar cu alți viruși respiratori, rămânem angajați să oferim oamenilor din întreaga lume vaccinuri împotriva COVID-19 care sunt cele mai potrivite variantelor sau subvariantelor relevante care circulă, pentru a sprijini imunizările în apropierea toamnei și în sezonul de iarnă”, relatează comunicatul.

Singurul studiu menționat în comunicatul de presă este cel publicat în Nature în luna martie a anului trecut (și, prin urmare, incapabil să evalueze eficacitatea noului rapel asupra variantelor dominante în prezent) în care autorii declară că „vaccinurile modificate cu variante au produs în medie titluri de 1,61 de ori mai mari decât vaccinul echivalent de origine ancestrală (adică primul rapel realizat pe varianta Omicron)”.

Cercetătorii spun că au „un grad ridicat de încredere” că noile boostere oferă „un nivel mai ridicat de protecție a populației”, dar subliniază cu prudență faptul că studiul lor „se bazează pe prezicerea eficacității vaccinului din titlurile de neutralizare” și nu poate „înlocui studiile clinice privind eficacitatea vaccinului”.

Singura cercetare cunoscută care vizează investigarea eficacității noului vaccin pe una dintre variantele aflate în circulație în prezent (EG.5, redenumit „Eris”) a fost efectuată de Pfizer în sine nu pe oameni, ci doar pe șoareci. 

Încă o dată, rezultatele nu sunt publicate pentru domeniul public și este disponibil doar un comunicat de presă, raportat de agenția Reuters, în care compania asigură că rezultatele testelor „au arătat activitate de neutralizare față de subvariantă”.

În orice caz, Autoritatea Europeană pentru Medicamente a aprobat noul bivalent Pfizer, de data aceasta chiar înaintea omologul său american, CDC, care se va reuni pe 12 septembrie pentru a decide dacă aprobă noul rapel actualizat.

Ziarul italian L’Independente a contactat și biroul de presă al EMA pentru a cere mai multe detalii cu privire la ce studii clinice sunt evaluate pentru aprobarea eficacității vaccinului Pfizer, pentru a afla dacă printre acestea se numără și studii efectuate pe oameni și nu doar pe cobai animale, precum și să solicite detalii mai precise asupra rezultatelor studiului decât cele raportate în comunicatul de presă. 

Deocamdată nu au primit un răspuns, când acesta ar trebui să sosească nu vom întârzia să actualizăm cititorii.

-------------

După cum vedeți, nebunia Covid nu se dorește încheiată iar Pfizer asigură investitorii că vor produce și vinde la greu serurile lor pe care probabil, cu ajutorul decidenților care conduc planeta, guvernele, instituțiile statelor, le vor impune din nou prin constrângere sau obligație directă cetățenilor!

Surse:

https://www.lindipendente.online/2023/08/31/covid-un-nuovo-vaccino-pfizer-e-stato-approvato-in-europa-ma-mancano-i-dati/

https://www.ema.europa.eu/en/news/comirnaty-ema-recommends-approval-adapted-covid-19-vaccine-targeting-omicron-xbb15

https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-receive-positive-chmp-opinion-omicron-2

https://www.nature.com/articles/s41591-023-02228-4#Sec2

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/pfizers-updated-covid-shot-effective-against-eris-variant-mice-study-2023-08-17/

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/us-cdc-advisers-set-vote-updated-covid-vaccines-next-month-2023-08-25/