ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Comisia Europeană a propus luni, prin comisarul european pentru impozitare, uniune vamală, audit şi antifraudă, lituanianul Algirdas Šemeta, mai multe amendamente la legislaţie fiscală europeană, cu scopul ”reducerii semnificative a evaziunii fiscale în Europa”, dar și pentru a evita situația des întâlnită prin care companiile multinaționale evitau plata taxelor atât prin intermediul sucursalelor din alte țări, cât și prin firmele-mamă.
Politica fiscală a UE este puternic concentrată pe crearea unui mediu mai bun pentru întreprinderile din Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă eliminarea barierelor fiscale şi abordarea problemelor transfrontaliere, cum ar fi dubla impozitare. Însă atunci când regulile noastre sunt încălcate pentru a evita plata oricărui impozit, atunci trebuie să le modificăm. Propunerea de astăzi va asigura ca legislaţia să fie respectată. Ca atare, propunerea va asigura venituri mai mari pentru bugetele naţionale şi o concurenţă mai loială pentru afacerile noastre.

Directiva privind impozitarea firmei-mamă şi a subsidiarelor sale a fost concepută pentru a preveni ca societăţile aceluiaşi grup, cu sedii în diferite state membre, să fie impozitate de două ori pentru acelaşi venit, dar unele companii au exploatat neconcordanţele dintre normele fiscale naţionale și cele europene pentru a nu mai plăti impozit în niciun stat membru.

Impozitul cu reţinere la sursă se aplică veniturilor brute obţinute din România de nerezidenţi. Astfel, în sfera de aplicare a acestui impozit intră, printre altele, dividende, dobânzi, redevenţe, comisioane, venituri din servicii prestate în România, venituri din profesii independente desfăşurate în România. Impozitul se reţine de către plătitorul de venit la momentul plăţii şi se virează la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul. Cota de impozit aplicabilă variază în funcţie de natura plăţii şi de rezidenţa beneficiarului.

Ca regulă, impozitul cu reţinere la sursă nu se aplică plăţilor efectuate către persoane juridice române, întrucât acestea, fiind plătitoare de impozit pe profit, vor include veniturile respective în baza lor impozabilă şi vor plăti impozitul pe profit aferent.