ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia Europeană a publicat marți un document în care susține că, deși, în 2014, se va înregistra o creștere economică peste așteptări, pragul de 2% nu va fi atins decât abia în cursul anului 2015. Astfel, specialiștii Comisiei afirmă că, după o creştere a PIB-ului real de 1,5% în UE şi 1,2% în zona euro în 2014, se preconizează că activitatea se va intensifica în 2015, atingând 2% în UE şi, respectiv, 1,8% în zona euro. Aceste cifre reprezintă fiecare o revizuire în sens crescător de 0,1 puncte procentuale în comparaţie cu previziunile din toamna anului 2013.

Germania își va onora renumele de ”locomotivă a UE”, cu o creştere de 1,8% în acest an şi un avans de 2,0% în 2015, Franţa nu va reuși decât o creştere de 1,0% în 2014, și de 1,7% anul următor. De remarcat că PIB-ul din va crește cu 2,5% în 2014 în Marea Britanie și cu 2,4% în 2015.

Comisia estimează că două state din zona euro vor rămâne în recesiune şi în 2014: Cipru va avea un recul de 4,8%, iar Slovenia, unul de 0,1%. De remarcat că economiștii CE apreciază că Grecia, care va înregistra o creştere de 0,6% după 6 ani consecutivi de recesiune, va bifa o creștere de până la 2,9% în 2015.

Zona euro va rămâne în urma SUA, însă, cu o creştere economică de 2,9% în acest an şi un avans de 3,2% anul viitor.

În ceea ce priveşte inflaţia, Comisia Europeană estimează că riscul ca Europa să intre în deflaţie în acest an este unul 'marginal', în condiţiile în care preţurilor de consum în UE şi în zona euro vor înregistra în 2014 rate de creştere de 1,2 % şi, respectiv, de 1,0 %, înainte de a creşte uşor cu aproximativ un sfert de punct procentuale în 2015, când creşterea economică va căpăta amploare.

De asemenea, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, susține că momentul cel mai dur al crizei a fost depășit.
Redresarea câştigă teren în Europa, în urma unei reveniri la creştere la mijlocul anului trecut. Deşi este posibil să fi depăşit momentul cel mai dificil al crizei, acest lucru nu este un motiv să fim pasivi, întrucât redresarea este încă modestă. Pentru a consolida redresarea şi a crea mai multe locuri de muncă, trebuie să continuăm pe calea reformelor economice.