Locuitorii comunei bihorene Tăuteu i-au scos cu forța de pe propriile pământuri pe angajații companiei Gazprom, veniți în zonă pentru prospecțiuni seismice și gazo-petroliere, informează publicația bihon.ro. Localnicii susțin că, în timpul nopții, se auzeau ”pucături”, semn că geologii și inginerii ar fi putut folosi tehnica detonării în timpul acestor procese, care aveau loc pe terenul composesoratului, nu pe cel aflat în proprietatea statului. Astfel, localnicii au aruncat cu pietre în mașinile care au intrat pe propriile pământuri, iar acestea s-ar fi mutat într-o comună învecinată, Derna.
Maşinile mari ieşiseră pe păşune. Copiii spuneau că aveau cabluri. Erau «tancuri» din acelea, mari. Au făcut manevre, vroiau să le aşeze. Întâmplarea era că se aflau oameni în zonă şi i-au scos afară, cu pietre. Oamenii m-au sunat, ne-am adunat mai mulţi şi au plecat din nou în firmă, ieşind de pe teren. Lumea este agitată, nemulţumită, nervoasă.

Dacă tot a acceptat Primăria prezenţa lor în comună, de ce nu au intrat în fondul Primăriei?”, întreabă Demian. Localnicul spune că cei cu prospecţiunile au avut activităţi inclusiv în pădurile din comună. „În pădure s-au găsit steguleţe puse de ei, roşu cu alb. Ei circulă prin sat, sunt cazaţi la căminul cultural din Ciutelec, mănâncă pe la Pădurea Neagră. Chiar au umblat prin sat să cumpere pâmânturi de la oameni,

a relatat un localnic, Ioan Demian pentru jurnaliștii bihoreni.

Comisarul-şef al Gărzii de Mediu pe Bihor, Viorel Ţepele, a susținut că Gazprom a menționat, în documentație, că nu se vor folosi decât unde seismice, nu detonări.
Sunt două metode de prospecţiuni seismice. Cu Vibrotech şi cu detonări.

Pe noi nu ne-a anunţat nimeni. Au depus documentaţii unde se specifică clar că nu vor face explozii controlate. Le-am cerut să explice foarte clar. Au arătat că vor face doar cu unde seismice, nici vorbă de explozii. Nu au mai depus nicio documentaţie pentru următorul pas.

Integral, pe bihon.ro.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews