ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană a sancționat marți șase companii rusești implicate în construcția Podului Kerci, care leagă Rusia de Crimeea, întrucât această lucrare consolidează anexarea ilegală a peninsulei de către Moscova, potrivit AFP. Activele deținute de cele șase companii în UE vor fi înghețate și ele nu vor beneficia de nicio finanțare europeană.

„Prin acțiunile lor, ele au sprijinit consolidarea controlului Rusiei asupra peninsulei Crimeea anexată ilegal, ceea ce, la rândul său, subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, se explică într-un comunicat al Consiliul European.
 
Uniunea Europeană a instituit trei mecanisme de sancțiuni după anexarea din 2014: interzicerea tuturor investițiilor europene în Crimeea și Sevastopol, o listă neagră cu personalități și companii acuzate de participarea la destabilizarea Ucrainei și un set de sancțiuni economice împotriva Rusiei, reînnoit la fiecare șase luni, ultima oară la summitul european din 25 iunie 2018.
 
În total, 44 de întreprinderi sau companii ruse și 155 de persoane au fost incluse până acum pe „lista neagră” a UE. Activele lor în băncile europene au fost înghețate și ele au interdicție de viză pentru a călători în spațiul comunitar. Moscova a decretat, ca răspuns, un embargo asupra produselor alimentare occidentale, prelungit chiar luna aceasta până la sfârșitul anului 2019.
 
Cu o lungime de 19 kilometri, Podul Crimeei traversează Strâmtoarea Kerci, dintre Marea Azov și Marea Neagră, și leagă Peninsula cu același nume de Peninsula Taman, în sudul Rusiei. Podul a fost inaugurat la jumătatea lunii mai a acestui an.