ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind acţionează în justiţie conducerea interimară a Societăţii Române de Televiziune (SRTV), după ce aceasta a limitat dreptul salariaţilor de a-şi alege necondiţionat doi reprezentanţi în Consiliul de Administraţie.

Stelian Tănase, directorul general interimar al SRTV, şi alţi şapte membri ai Comitetului Director au interzis accesul persoanelor din afara instituţiei de a participa la scrutin, modificând Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor reprezentanţilor salariaţilor pentru Consiliul de Administraţie.

Întrucât această decizie contravine flagrant Consitiuţiei României şi Legii nr. 41/1994, privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTV, fiind discriminatorie şi ilegală, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind solicită conducerii SRTV să modifice în regim de urgenţă prevederile adoptate”, se arată în comunicatul Comitetului Executiv MediaSind.

Hotărîrea nr. 17 din 8 ianuarie 2014 a stârnit deja reacţii în rândul câtorva organizaţii importante din societatea civilă, care o consideră un abuz.

“Conducerea TVR încearcă să elimine vocile independente din Consiliul de Administrație”, consideră la unison ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice şi Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind.

Organizațiile semnatare condamnă decizia Comitetului Director al TVR de a bloca alegerea persoanelor din afara instituției în Consiliul de Administrație al TVR, ca reprezentanți ai salariaților, și cer Parlamentului să analizeze legalitatea acestei decizii:

Considerăm că această decizie este discriminatorie, ilegală, afectează credibilitatea televiziunii publice și limitează controlul public asupra instituției. Practic, această măsură restricţionează dreptul angajaţilor instituţiei de a alege ca reprezentant orice persoană din spectrul societăţii civile. Comitetul Director își atribuie astfel rolul de legiuitor, adăugând reglementări dincolo de cele prevăzute de lege. Astfel de modificări nu pot fi aduse decât prin amendarea Legii 41/1994, lege organică, amendamente care presupun dezbatere și vot parlamentar.
În plus, măsura este discriminatorie – și ca atare încă o dată ilegală – deoarece impune astfel de criterii de selecție doar reprezentanților angajaţilor din cele două instituții publice. Clasa politică nu a fost afectată în nici un fel, aceasta având în continuare dreptul să-şi numească fără constrângere reprezentanţii în CA.
Experiența a demonstrat că reprezentanții salariaților aleși din afara instituției au fost cei care, în majoritatea cazurilor, au funcționat independent de interesele politice și au apărat interesele TVR. Ele au acționat totodată și ca garanți ai transparenței, prezentând în public activitatea CA și semnalând riscurile de derapaje.”

Organizațiile cer Comisiilor de cultură, arte și mijloace de comunicare în masă ale Senatului și Camerei Deputaților să verifice legalitatea acestei decizii și să dispună măsurile care se impun pentru restabilirea legalității.

Articol scris de Anca Apostol