ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Din închisoarea de maximă securitate din Colorado, unde își ispășește condamnarea pe viață, Zacarias Moussaoui, unul dintre teroriștii găsiți vinovați pentru atentatele de la 11 septembrie, face o declarație care aruncă în aer relațiile bune dintre SUA și regatul saudit. Moussaoui afirmă că membrii familiei regale saudite au sprijinit şi finanţat în anii `90 gruparea teroristă al Qaeda, inclusiv planul de doborâre a aeronavei prezidențiale Air Force One cu o rachetă Stinger.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Zacarias Moussaoui susține că a discutat despre doborârea avionului prezidenţial american, Air Force One, cu unul dintre membrii ambasadei saudite din SUA, potrivit skynews. Teroristul susține că la finele anilor `90 a fost însărcinat să creeze o bază de date digitală a donatorilor Al Qaeda, iar în fruntea acestei liste se regăseau figuri proeminente din familia regală saudită. Despre care este binecunoscut că aveau legături foarte bune cu Washington-ul.

Printre ei se aflau prinţul Turki al-Faisal, care în acea perioadă era şeful serviciilor de spionaj saudite, şi prinţul Bandar Bin Sultan, mult timp ambasador în SUA.

Moussaoui a recunoscut că a ajutat la plănuirea unui atentat cu bombă la ambasada SUA din Londra şi că a fost curierul lui Osama bin Laden.

Cetăţean francez, Moussaoui este considerat a fi cel de-al 20-lea terorist din lotul celor responsabili pentru evenimentele 9/11, fiind arestat la scurt timp după atentatele de la New York.

El a pledat vinovat la acuzaţiile formulate de către un tribunal american, fiind găsit vinovat pentru actele conspirative din 2001, care au vizat Turnurile Gemene din New York.

Depoziţia sa, făcută din interiorul unui penitenciar de maximă securitate din Colorado, locul unde îşi ispăşeşete pedeapsa cu închisoare pe viață, face parte dintr-un proces înaintat în instanţă de către rudele victimelor atacurilor de la 11 septembrie împotriva Arabiei Saudite.

Alegațiile lui Moussaoui ar putea afecta relațiile dintre SUA și Arabia Saudită. Președintele Obama și secretarul american de Stat, John Kerry, au mers în Arabia Saudită chiar în urmă cu două săptămâni, când au participat la funeraliile Regelui Abdullah, al cărui succesor a fost desemnat fratele său, Salman, despre care Moussaouoi susține că ar fi fost, de asemenea, implicat în complotul amintit.

Obama și Kerry au reafirmat legăturile strânse dintre cele două țări, chiar dacă Arabia Saudită este condamnată de numeroase organizații pentru încălcările grave ale drepturilor omului din acest stat.