ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestele antiguvernamentale de la Sofia, de marți seară, s-au încheiat cu violențe între demonstranți și forțele de ordine, informează agenția bulgară Novinite, citată de Agerpres.

Mitingul a fost organizat la scurtă vreme după ce Curtea Constituţională a Bulgariei a decis să-i permită lui Delian Peevski, un om de afaceri de 32 de ani deosebit de controversat, bănuit de legături cu lumea crimei organizate, să revină în Parlament.

Alegerea lui Peevski în funcția de președinte al Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională, în data de 14 iunie, a declanșat furia opiniei publice, iar amplele proteste de stradă au dus la revocarea acelei decizii.

Partidul de centru-dreapta, GERB, susține că Delian Peevski nu mai are dreptul să revină în Parlament, după ce a deținut o altă funcție în Stat, dar partidul liberal Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (DANS), din care face parte juristul și mogulul media de 32 de ani, insistă că demnitarul nu a fost învestit în mod oficial, astfel că nu și-a pierdut calitatea de deputat.

Protestele din Bulgaria durează de la mijlocul lunii iunie, în numeroase orașe importante de la sud de Dunăre, printre care se numără Sofia, Plovdiv, Stara Zagora, Burgas ori Varna.

De menționat faptul că Peevski, a cărui mamă a fost directoarea loteriei bulgare, și-a început cariera politică la vârsta de 21 de ani, fiind numit șef al Căpităniei portului Varna, pe când era student în anul al doilea la Facultatea de Drept.