ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declarații dure ale Președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, la adresa oficialilor Comisiei Europene, după anunțul privitor la plățile directe din agricultură în perioada 2021-2027. Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, făcuse publică săptămâna aceasta intenția de plafonare a plăților directe pe fermele mari la suma de 100.000 de euro.
 
Președintele LAPAR susține că sub pretextul unui mărunt ajutor în plus acordat fermelor mici și medii, s-ar urmări falimentarea marilor exploatații românești și scoaterea lor din joc, fiindcă acestea ar reprezenta un real pericol pentru ceilalți fermieri europeni. "Care sunt dedesubturile? Noi am început să devenim un pericol pentru piața europeană și atunci singurul mijloc care poate să ne pună frână este să distrugă exploatațiile mari. Pentru că cel mai ușor este de distrus exploatațiile mari, cel mai ușor este să falimenteze exploatațiile mari.(…) Ăia mari sunt plini de datorii! Au fost niște manageri mult mai curajoși, și-au dezvoltat o afacere, dar care se amortizează în timp. Și ca să se amortizeze trebuiesc câteva zeci de ani. Asta trebuie să înțeleagă toată lumea; că-s mai vulnerabili fermierii mari decât fermierii mici. Sunt mult mai vulnerabili pentru că acele averi care se văd nu sunt ale lor! Alea sunt niște averi care s-au făcut cu leasinguri, cu bănci, care nu sunt încă achitate. Deci, practic, poți să spui că nu ei sunt acționarii, ci acționarii sunt băncile!” susține președintele LAPAR pentru AGROINFO, fără ca declarațiile sale să atragă atenția presei mainstream.  
 
Piața bancară din România este dominată net de băncile străine, iar goana după pământ românesc face ca peste 40% din terenul agricol să fie déjà controlat de străini. În opinia lui Laurențiu Baciu, conspirația este foarte bine pusă la punct: "…au gândit-o foarte bine cum pot să distrugă fermele mari! Pentru că e o chestie: ar prinde doi iepuri deodată; ar slăbi și producția agricolă, deci, nu ar mai fi un concurent de băgat în seamă pe piață și a doua, e mai ușor de cumpărat! Și ei abia așteaptă!”
 
Intenția declarată a oficialilor europeni este să reducă diferențele dintre plățile medii către fermierii din țările membre. Potrivit oficialilor, măsura plafonării ar afecta doar 1% dintre fermieri, fără a se preciza însă ponderea acestora ca suprafață lucrată sau producție agricolă.