ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fundația „Novak Djokovici”, coordonată de Jelena, soția celebrului jucător de tenis, a introdus în ultimii ani în mai multe grădinițe și școli elementare din Serbia programul „Mind Up”, informează www.vaseljenska.com. Programul conține tehnici de meditație bazate pe tradiții buddhiste, perfecționate de psihologi americani. 

Scopul declarat este reducerea stresului în rândul copiilor. Programul a trezit, însă, suspiciuni. Tot mai multe voci, mai ales din rândul părinților, acuză faptul că ar fi vorba de tehnici de „spălare pe creier”, menite să îi „domolească” pe micuții cu porniri critice la adresa a ceea ce se întâmplă în jurul lor. Asociația „Părinți ortodocși” din Belgrad a și cerut Ministerului Educației să oprească de urgență derularea programului introdus în ultimii ani în mai multe grădinițe și școli din capitala Serbiei. 

Publicația citată postează și un film al televiziunii pe internet „Srbija Global” care tratează ambele fațete ale programului „Mind Up”. Controversa este intensificată de afirmațiile unui cleric buddhist din finalul filmului, care recunoaște că tehnicile de meditație le aparțin, însă ar fi adaptate de psihologi americani „la nevoile noii ordini mondiale”.