ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, denumită și Convenția de la Istanbul, nu respectă Constituția țării vecine, potrivit unui comunicat făcut public vineri și citat de agenția BTA. Opt din cei 12 judecători ai Curții Constituționale au calificat respectiva convenție ca fiind în conflict cu legea fundamentală a țării, informează Agerpres.Comitetul Helsinki Bulgaria acuzase autoritățile bulgare că au dat dovadă de desconsiderare totală față de atacurile sistematice împotriva femeilor, prin respingerea acestui document.

În februarie, guvernul bulgar a retras proiectul de lege pentru ratificarea Convenției de la Istanbul, pe fondul opoziției mai multor partide și grupuri religioase, inclusiv din partea influentei Biserici ortodoxe bulgare. Premierul Boiko Borisov a explicat atunci că partidul său GERB va retrage proiectul de lege de la ratificare pentru că adoptarea respectivei convenții nu este sprijinită de partenerul său de coaliție, partidul naționalist Patrioții Uniți, dar nici de Partidul Socialist, principala formațiune de opoziție. Atât formațiunea Patrioții Uniți, cât și Biserica au atenționat că ratificarea documentului va încuraja căsătoriile între homosexuali și va permite acceptarea unui al treilea gen.