ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Deputatul Dragoş Gunia ar dori ca vânzarea cartelelor prepay să se facă doar pe bază de buletin, iar operatorii de telefonie să fie obligați prin lege să restricționeze accesul minorilor la site-urile pentru adulți.

"Orice om care se duce să-şi cumpere o cartelă prepay trebuie doar să facă dovada că are peste 18 ani, dacă nu are peste 18 ani, operatorul de telefonie mobilă este obligat să restricţioneze accesul la site urile pentru adulţi. În cazul persoanelor majore care încredinţează un abonament unui minor, aceste persoane să aibă obligativitatea să anunţe operatorul de telefonie că numărul este folosit de un minor", explică deputatul Dragoș Gunia.

Pe de altă parte, specialiştii în IT susţin că implementarea unui astfel de proiect presupune eforturi şi costuri suplimentare din partea operatorilor.

"În teorie este posibilă implementarea unor astfel de proiecte. Principala problemă este baza de date în care trebuie adăugate aceste cartele vândute minorilor. Trebuie implementat un sistem prin care să existe o bază de date cu cartele care au acces nelimitat şi un tip de cartele, cu altă bază de date, care să aibă accesul interzis la anumite site-uri", spune Răzvan Munteanu, specialist IT.

Parlamentarul Dragoş Gunia spune că doreşte ca implementarea restricţiilor pentru minori să se aplice şi în instituţiile publice, acolo unde există reţele wireless.

"Accesul la internet hostpot nu se poate să-l faci doar pentru minori , pentru că nu ştii care device-uri sunt pentru minori şi atunci soluţia acolo este limitarea totală pe aceste site-uri pe reţelele free", a explicat specialistul IT.