ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La şase ani după autoproclamarea independenţei faţă de Serbia, concluzia rezultată din viaţa cotidiană a provinciei Kosovo este una amară: aceasta se află în faţa „unei dictaturi a iresponsabilităţii”, se arată într-un articol publicat de revista Courrier International.

Independenţa a fost recunoscută de peste o sută de state, printre care şi cele mai puternice din lumea democratică. Observatorii internaţionali consideră că în Kosovo s-au făcut progrese importante, dar faptul că jumătate din această fostă provincie sârbă riscă să rămână fără apă potabilă vara care vine nu este un subiect de discuţii la Bruxelles sau la Washington. Nici situaţia de la Universitatea din Pristina, unde au loc de mai multe săptămâni manifestaţii studenţeşti, nu îngrijorează diplomaţii străini, care ar putea fi atenţi la astfel de proteste doar dacă ele ar degenera într-o situaţie de instabilitate politică, într-un puci sau în tulburări de genul celor din Bosnia-Herţegovina.

Conform publicaţiei franceze, citată de Agerpres. locuitorii din Kosovo vorbesc despre o situaţie gravă şi complexă a acestei democraţii fracturate şi de faţadă, unde alegerile libere au adus o dictatură a iresponsabilităţii, abuzului şi ignoranţei, şi consideră că responsabilitatea pentru răul endemic revine politicienilor şi instituţiilor cheie aflate în subordinea guvernului, precum justiţia sau poliţia. Kosovarii au devenit regii importurilor şi campionii şomajului, iar economia informală extinsă permite celor înstăriţi să se sustragă de la plata impozitelor. Statul pare să susţină doar un grup de oligarhi pentru care nu se aplică nicio lege. Corupţia şi crima organizată domnesc în faţa unei justiţii neputincioase, ce nu reuşeşte să sancţioneze cazurile cele mai grave, iar misiunea civilă a Uniunii Europene (EULEX) nu poate nici ea să atace crima organizată la rădăcinile ei.

De asemenea, gradul de sărăcie a populaţiei a crescut, la fel ca şi insecuritatea. Există carenţe semnificative în furnizarea serviciilor publice de bază, precum apa potabilă sau electricitatea, iar străzile sunt pline de gunoaie. Aceasta este imaginea fostei provincii sârbe, relatată de Courrier International prin ochii unor localnici, care se întreabă în aceste condiţii ce bilanţ ar putea face la şase ani de la autoproclamarea independenţei.

Statul Kosovo, care şi-a declarat independenţa la 17 februarie 2008, nu este recunoscut de România.

[caption id="attachment_21222" align="aligncenter" width="460"]O femeie de etnie sârbă plânge la un miting împotriva independenţei Kosovo, în oraşul Mitrovica, Kosovo. Fotografie: Srdjan Ilic / AP O femeie de etnie sârbă plânge la un miting împotriva independenţei Kosovo, în oraşul Mitrovica, Kosovo. Fotografie: Srdjan Ilic / AP[/caption]