Datoria externă totală a României a crescut în primele cinci luni ale acestui an cu 2,56 miliarde de euro, ajungând la 96,04 miliarde de euro, conform datelor publicate luni de Banca Națională a României. 
 
Din total, datoria externă pe termen lung a însumat 67,543 miliarde de euro la 31 mai, (70,3% din totalul datoriei externe), în scădere cu 1,6% față de 31 decembrie 2017. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 mai nivelul de 28,497 miliarde de euro (29,7% din totalul datoriei externe), în creștere cu 14,6% față de 31 decembrie 2017. Datoria publică a ajuns la 33,175 miliarde de euro după primele cinci luni, în scădere cu 359 milioane de euro față de finalul anului trecut.
 
În plus, România este statul UE care se împrumută cu tot mai multă dificultate și tot mai scump. Pe lângă creșterea sumei împrumutate, România plătește și cele mai mari dobânzi din regiune, din cauza majorării primei de risc a țării. Creșterea din ultimele luni reprezintă un ritm zilnic de acumulare a datoriilor de aproape 17 milioane de euro. Serviciul datoriei publice pentru acest an, adică banii pe care România este obligată să-i returneze anul acesta, depășește 12 miliarde de euro. 



Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews