ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Datoria externă totală a României a crescut în primele cinci luni ale acestui an cu 2,56 miliarde de euro, ajungând la 96,04 miliarde de euro, conform datelor publicate luni de Banca Națională a României. 
 
Din total, datoria externă pe termen lung a însumat 67,543 miliarde de euro la 31 mai, (70,3% din totalul datoriei externe), în scădere cu 1,6% față de 31 decembrie 2017. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 mai nivelul de 28,497 miliarde de euro (29,7% din totalul datoriei externe), în creștere cu 14,6% față de 31 decembrie 2017. Datoria publică a ajuns la 33,175 miliarde de euro după primele cinci luni, în scădere cu 359 milioane de euro față de finalul anului trecut.
 
În plus, România este statul UE care se împrumută cu tot mai multă dificultate și tot mai scump. Pe lângă creșterea sumei împrumutate, România plătește și cele mai mari dobânzi din regiune, din cauza majorării primei de risc a țării. Creșterea din ultimele luni reprezintă un ritm zilnic de acumulare a datoriilor de aproape 17 milioane de euro. Serviciul datoriei publice pentru acest an, adică banii pe care România este obligată să-i returneze anul acesta, depășește 12 miliarde de euro.