ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Directorul general ING Pensii Private, Raluca Ţintoiu, susține că fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor încasa anul viitor contribuţii în sumă de 870 milioane de euro şi vor ajunge la active nete de 4,2 miliarde de euro, de la 2,96 miliarde de euro la 30 octombrie. De asemenea, companiile vor avea la dispoziție cu 20% mai multe fonduri pentru investiţii în acţiuni listate pe piaţa de capital din România, informează Mediafax.
Mai mult de 150 milioane de euro vor fi disponibili pentru investiţii în acţiuni listate pe piaţa de capital din România, în creştere cu 20% faţă de 2013. Fondurile de pensii private investesc pe termen lung şi foarte lung, sunt investitori stabili, fără caracter speculativ, au volatilitate redusă şi un profil de risc redus sau mediu. De asemenea, fondurile de pensii private sunt cei mai mari investitori instituţionali locali şi au un rol crucial în succesul listarilor, aşa cum s-a întâmplat în cazul listărilor Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz şi Romgaz.

În total, 310 milioane de euro sunt plasaţi în acţiuni listate la bursa din Bucureşti. Doar în acest an fondurile de pensii au investit circa 125 milioane de euro pe BVB, reprezentand 7% din lichiditatea acesteia. Tot în acest an, aproape toţi banii alocaţi cumpărărilor de acţiuni au intrat pe BVB. De asemenea, fondurile de pensii deţin aproximativ 10% din titlurile de stat ale României denominate în lei şi 5% din cele în euro.

Cu active nete de 13,17 miliarde de lei la finele lunii octombrie, Pilonul II a fost lansat în mai 2008 şi au înregistrat, în ultimii 5 ani, randamente medii anuale de 11,4%.

La sfârșitul lunii iulie, cele mai mari fonduri al Pilonului II, din punct de vedere al numărului de participanți, erau ING (1.752.819), AZT Viitorul Tău (1.385.460), Alico (835.927) și Aripi (555.971). Din punct de vedere al indicelui VUAN (valoarea unitară a activului net), principalul indicator al fondurilor de pensii private, în baza căruia se stabilește suma de bani disponibilă efectiv în contul personal al fiecărui participant, în 25 noiembrie, ierarhia era următoarea: Fondul de Pensii Administrat Privat Alico (18.403722), Fondul de Pensii Administrat Privat Aripi (18.532306), Fondul de Pensii Administrat Privat Azi Viitorul Tău (18.02047) și Fondul de Pensii Administrat Privat BCR (17.975996).