ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă îl prăznuiește  la 11 noiembrie  pe Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți,  grabnic ajutator al celor nedreptățiți în procese și al celor ce au pierdut ceva sau au fost înșelați.

Mii de credincioși merg în pelerinaj în această zi la Biserica "Sfântul Mina" din București, unde se află o parte din moaștele Sfântului, dar și la alte biserici din țară care au acest hram. Și în Catedrala mitropolitană din Iași, printre moaștele a 32 de sfinți, se află și un fragment din moaștele Mucenicului Mina.

Două fragmente din moaștele Sfântului Mina se află și în biserica "Sfântul Mina" din cartierul Obcin (Suceava). Ele au fost aduse din Grecia, în august 2001, de către Arhiespicopul Sucevei și Rădăuților.

Începand din anul 1874, biserica "Sfântul Mucenic Mina" din București păstrează fragmente din moaștele Sfantului Mina. Ele au fost aduse de la Mănăstirea "Sfântul Mina" din Egipt și puse într-o raclă executată în anul 1941, cu sprijinul arhiereului Veniamin Pocitan.

Sfântul Mina s-a născut în Egipt, în apropiere de Memphis, străvechea capitală a faraonilor. A trăit în timpul împăraților romani Dioclețian și Maximian.

A rămas orfan de copil - tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta.

Sfântul Mina ajunge în armata imperială, însă, la 23 februarie 303, când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, părăsește armata și se retrage în deșert, unde se dedică vieții ascetice. În pustiu capătă darul de a face minuni, arată portalul crestinortodox.ro.

În vremea petrecută în pustiu, l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul care i-a spus: "Ce cauți Mina, de unul singur, între cer și pământ? Locul tau este printre oameni, ca aceștia să ia aminte la cuvintele și faptele tale. Dacă ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de luptă, ca să înviezi ca un învingător fără sabie".

http://youtu.be/qcqWqvRN9eE

Prezent la celebrarea unei sărbători păgâne, Sfântul Mina a mărturisit că este creștin, așa că a fost luat de soldați și dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credința în Hristos, i s-au tăiat mâinile și picioarele, apoi capul.

Tradiția spune că trupul sfântului a fost luat de sora sa, care, împreună cu câțiva soldați, l-a dus la Alexandria pentru a fi pus intr-o biserica.

Atunci când persecuția împotriva creștinilor a încetat, un înger i s-a aratat Patriarhului Atanasie al Alexandriei, spunându-i să ia trupul Sfântului Mina și să-l ducă în Deșertul de Vest. La cativa kilometri de Alexandria, la marginea Lacului Mariut, camila care ducea trupul sfantului, nu a mai vrut sa se miste, chiar daca a fost fortata de crestini sa mearga mai departe. Au interpretat acest lucru ca pe un semn de la Dumnezeu si au ingropat trupului Sfantului Mina in acel loc.

Multa vreme nu s-a stiut nimic de trupul Sfantului Mina, până când locul în care a fost înmormântat a dăruit vindecare în mod miraculos unui păstor și turmei sale bolnave.
Din Sinaxarul etopian aflăm: "Și Dumnezeu a vrut să arate locul trupului Sfântului Mina. Și era în acel deșert un anume păstor, și într-o zi o oaie care suferea de boala scabiei s-a dus in acel loc și s-a scufundat în apa micului izvor din apropierea locului și s-a rostogolit prin el și s-a vindecat pe loc. Și când păstorul a văzut lucrul acesta și a înțeles miracolul, s-a minunat peste măsură. Și după aceea, obișnuia să ia praf de pe acel altar și să-l amestece cu apă și să îl pună pe oi și dacă erau bolnave de scabie erau vindecate pe loc. Și obisnuia sa faca asta tot timpul si astfel îi vindeca pe toti care veneau la el".

Locul a devenit atât de cunoscut, încât și fiica împăratului Constantin cel Mare a fost vindecată aici de lepră.

În urma acestei minuni, Sfântul Mina i s-a arătat în vis împăratului și i-a descoperit că în acel loc se afla înmormântat trupul său. Ca mulțumire, împăratul va construi o biserică, în care a așezat racla cu moaștele Sfântului. Așa va lua naștere orașul Sfântului Mina, unul din cele mai vestite locuri de pelerinaj din lume.

Orașul a fost distrus de arabi la mijlocul secolului al VII-lea.

În prezent, la aproximativ 1 km distanță de orașul Sfântul Mina, patriarhul copt, Chiril al VI-lea al Alexandriei, a ridicat o mănăstire în care se află spre închinare moaștele Sfântului Mina.