ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE  Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică, la Focşani, comentând "Marşul secuilor", că inclusiv "simularea" unei enclave pe teritoriul statului român este o acţiune inacceptabilă şi speră ca acest lucru să fie tratat în aceeaşi manieră şi de autorităţi, "cu înţelepciune, dar cu fermitatate".

Antonescu a fost întrebat cum vede acţiunea de duminică prin care maghiarii au constituit un lanţ uman pe 54 de kilometri protestând faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi cerând obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.
Poate că acum pentru unii este mai clar de ce PNL s-a opus la descentralizarea, de exemplu, a Poliţiei. Statul român este un stat naţional unitar, deşi este unul din statele europene cu cea mai evoluată legislaţie şi practică privitoare la drepturile minorităţilor. E totuşi un stat unitar şi prima dintre obligaţiile autorităţilor româneşti, indiferent cine s-ar afla la guvernare, indiferent de cine e preşedinte, este aceea de a apăra această unitate şi statalitate. Ceea ce se întâmplă acolo trebuie tratat cu înţelepciune, dar cu fermitate. Nu este acceptabil, şi sper să nu fie acceptabil pentru nimeni dintre forţele politice româneşti, dintre instituţiile statului, constituirea sau cel puţin simularea unei enclave în teritoriul statului român", a spus Antonescu, potrivit Mediafax.

"Marele marş al secuilor" s-a încheiat duminică după-amiază, după ce cei peste 100.000 de maghiari au format un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău, şi după ce preşedintele CNS, Izsák Balázs, a citit o proclamaţie prin care maghiarii solicită autoguvernarea Ţinutului Secuiesc şi revendică aplicarea normelor practicate în Uniunea Europeană, în aşa fel încât secuii să îşi poată exercita dreptul la autodeterminare prin autonomia Ţinutului Secuiesc.

Potrivit proclamaţiei, maghiarii îşi "reafirmă ataşamentul faţă de delimitarea provizorie a Ţinutului Secuiesc, format din 8 scaune şi 153 autorităţi locale, aşa cum aceasta a fost stabilită în Rezoluţia Adunării Naţionale de la Ditrău".

"Dacă Guvernul nu va începe în cel mai scurt timp dialog serios cu reprezentanţii secuimii despre revendicările de mai sus ale poporului secuiesc, despre viitorul Ţinutului Secuiesc, atunci se vor înmulţi şi se vor intensifica acţiunile de protest, mergând până la nesupunerea civică", se mai arată în proclamaţie.

Marș al secuilor în Covasna. Sunt așteptați 150 de mii de participanți

Un miting pentru autonomie teritorială, organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), are  loc duminică, în judeţul Covasna, pe DN 11, între localităţile Chichiş şi Breţcu, potrivit agenției Agerpres.

Mitingul se desfăşoară între orele 11.00 şi 15.00, manifestanţii intenţionând să blocheze o bandă de circulaţie şi să formeze un lanţ viu, începând din localitatea Chichiş, aflată la intrarea în judeţul Covasna dinspre Braşov, până în localitatea Breţcu, la ieşirea spre judeţul Bacău, pe o lungime de 54 de kilometri.

Organizatorii au estimat că la această acţiune vor participa circa 150.000 de maghiari din Ardeal, din Ungaria, precum şi din alte ţări, care susţin dezideratul autonomiei teritoriale a așa numitului Ținut secuiesc, adică a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş. Potrivit acestora, simultan, vor fi organizate manifestaţii de simpatie în mai multe oraşe din Europa şi America.

Mitingul din judeţul Covasna va fi precedat de slujbe ecumenice în aer liber. Protestatarii vor afişa steaguri secuieşti şi pancarte cu mesaje autonomiste în limbile română şi engleză. O parte din materiale, inclusiv patru steaguri de 250 de metri lungime şi doi lăţime, ce vor fi desfăşurate pe traseu, au fost comandate de UDMR Covasna, în calitate de coorganizator. Mitingul este susţinut şi de celelalte formaţiuni politice maghiare, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, precum şi de bisericile istorice maghiare şi mai multe oranizaţii nonguvernamentale.

Manifestaţia va fi transmisă în direct de postul de televiziune Duna şi de Radio Kossuth din Ungaria, iar emisiunea-radio realizată de Serviciul de presă al CNS va fi difuzată pe frecvenţele radio locale în limba maghiară şi va putea fi ascultată online. Aici vor fi transmise şi mesajele organizatorilor şi ale liderilor politici care vor fi prezenţi la manifestaţie, printre aceştia numărându-se preşedintele UDMR, Kelemen Hunor şi europarlamentarul Tokes Laszlo.

Liderul CNS, Izsak Balazs a precizat că protestul este îndreptat şi împotriva proiectului de reorganizare administrativă a României, prin care Guvernul împarte judeţele ţării 'ca pe nişte feude' între liderii partidelor aflate la putere'. El a menţionat că maghiarii nu vor accepta niciodată separarea celor trei judeţe în care sunt majoritari din punct de vedere numeric.

Manifestaţia se va încheia cu o proclamaţie, iar în cursul serii, pe dealurile din apropierea localităţilor Moacşa, Sânzieni şi Ojdula vor fi aprinse 'focuri de veghe', conform unui obicei maghiar străvechi.

Poliţia le recomandă şoferilor care circulă pe DN 11 să conducă cu viteză redusă şi cu atenţie sporită. De asemenea, le sugerează să evite pe cât posibil acest tronson în intervalul orar menţionat şi să opteze pentru alte rute ocolitoare, respectiv DN 10 Prejmer-Întorsura Buzăului, DN 12 şi DN 13E Sfântu Gheorghe-Covasna, DJ 121 Covasna-Târgu Secuiesc, DJ 114 Târgu Secuiesc-Poian-Lemnia şi DN 11B Târgu Secuiesc-Sânzieni.