ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Criza a trecut demult pentru industria românească de turism, bugetele de vacanță au crescut, iar consumatorul dă acum semne de nerăbdare pentru destinațiile noi, potrivit Capital.ro.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Deși la prima vedere lupta pentru „cel mai bun vânzător de vacanță“ ar putea părea strânsă, privind dintr-un alt unghi, tour-operatorii se completează și-și stabilesc foarte clar un public țintă care, de cele mai multe ori, revine în ograda aceleiași agenții.

„Nu este o piață foarte stratificată, așa cum se întâmplă în alte industrii. Delimitările sunt clare. În afara celor cu afaceri de milioane de euro, există și agenții mici, nișate, care fac profit la o cifră de afaceri de câteva sute de mii de euro“, explică Traian Bădulescu, consultant în turism.

Turismul a înregistrat creșteri anul acesta, nu spectaculoase, până în 10%, dar destul cât să ducă această piață la peste un miliard de euro.

România are un imens potențial în turism, dar nevalorificat.

„Pentru că nu suntem coordonați, pentru că nu avem leadership. La nivel declarativ și politic se dorește, dar la leadership se vede că nu se poate. Lipsește o viziune clară, o mână puternică“, consideră Dragoș Anastasiu, preşedintele grupului Eurolines România şi TUI TravelCenter, cel mai la îndemână exemplu fiind litoralul bulgăresc unde, anual, merg 600.000 de mii de turiști germani, în timp ce la noi ajung doar câteva mii. De ce au reușit bulgarii? „Pentru că au avut tăria să îi întrebe pe germani cum să facă turism. Și au acceptat“, spunea omul de afaceri într-un interviu anterior. Cu o mențiune: aproape 70% din cifra de afaceri a grupului deținut de Dragoș Anastasiu este adusă de activitatea companiei Touring Europabus România, care deţine reţelele de agenţii de turism Eurolinse şi TUI pe piaţa românească. În patru ani, Anastasiu a triplat cifra de afaceri, într-o perioadă în care mulți oameni din business vorbeau de criză. „Eu nu cred că e criză. Nu mai e criză din 2010. Asta e normalitatea“, mai spunea omul de afaceri.

Potrivit reprezentanților Happy Tour, dacă la nivel global o multinațională alocă anual un buget între 30 și 100 de milioane de euro pentru deplasările în inters de serviciu, în România, suma variază între 1 și 2 milioane de euro, iar pentru același interval de timp, o companie cu capital românesc alocă în fiecare an o sumă cuprinsă între 300.000 și 500.000 de euro.  De obicei, rezervările biletelor de avion sunt efectuate cu cinci până la șapte zile înainte de data plecării. În acest caz, la nivel mondial situația este similară. De asemenea, costul mediu al deplasărilor este de 300 de euro pentru o călătorie de două zile.