ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce jihadiștii grupării Statul Islamic al Irakului și Levantului susțin că au reușit să preia controlul asupra unui punct de frontieră cu Siria și a două orașe din nord vestul Irakului, la Washington se vehiculează tot mai intens ideea unui atac cu drone asupra bazelor jihadiste.


În fața pericolului uriaș reprezentat de avansul forțelor jihadiste din SIIL și a datelor prezentate de rapoarte oficiale ale serviciilor secrete americane, conform cărora un sfert din armata irakiană este disfuncțională, fără a avea capacitatea de a prelua teritoriile controlate de insurgenți, se conturează intens ideea unui atac american cu drone. Așa susține cotidianul La Stampa, citând informații din presa americană. Demonstrația de forță a SIIL este considerată un element extrem de periculos de către guvernul irakian, care se teme de o escaladare a tensiunilor religioase într-o perioadă în care vrea să strângă împotriva extremiștilor diferitele etnii și facțiuni religioase ce alcătuiesc populația Irakului.


Avioanele fără pilot ale SUA ar putea lovi în următoarele zile, pentru a bloca avansul jihadiștilor spre Bagdad, vizate fiind conducerea SIIL și centrele de comandă și control ale jihadiștilor, care, susțin anumite voci, ar fi supravegheate de câteva săptămâni.

Riscurile pe care le reprezintă acțiunile sângeroase ale SIIL, grupare care urmărește preluarea controlului deplin asupra zonei sunnite a Irakului, pentru a o transforma într-un califat islamic pur în centrul lumii arabe, sunt tot mai clare. Iar controlul deținut de jihadiști asupra unui număr important de orașe irakiene este văzut ca o încercare de a transforma zonele respective într-un nou Afganistan, pe care insurgenții să îl folosească așa cum făcea rețeaua Al-Qaida pentru a comite atentate în Occident.


SIIL, un monstru cu două capete


Americanii sunt puși acum în situația de a zdrobi capetele unui monstru pe care chiar ei l-au creat. Membrii grupării Statului Islamic în Irak și Levant au fost antrenați, în 2012, de instructori americani care activau într-o bază secretă din Iordania, cu scopul de a lupta împotriva regimului sirian al lui Bashar al-Assad, au dezvăluit responsabili iordanieni, citați de ziarul The Guardian. Informația a apărut prima dată în 2012, pe site-ul WND, care scria că SUA, Turcia și Iordania înființaserăo bază de antrenament pentru rebelii sirieni, în orașul iordanian Sawafi, dintr-o zonă deșertică a țării.


Iordania ar putea fi următoarea țintă a jihadiștilor din Statul Islamic pentru Irak și Levant. Oficialii iordanieni se tem tot mai mult de un atac, motiv pentru care au decis să închidă frontiera cu Irakul. Pericolul a fost invocat și de Barack Obama. Președintele american a recunoscut că ”ideologia extremistă” a jihadiștilor SIIL reprezintă ”o amenințare pe termen mediu și lung”.