ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Conform statisticilor producătorilor, în ultimii cinci ani, consumul de carne și, în special, de mezeluri ieftine a scăzut cu un sfert, relatează Digi 24.

Fie că este vorba de mai multă atenție acordată sănătății sau pur și simplu doar o metodă de a face economii, românii au decis să opteze mai mult pentru legume. Această schimbare de meniu poate fi produsă de faptul că produsele din carne s-au scumpit iar salariile au rămas aproape la același nivel.

Totuși, conform producătorilor, lipsa banilor este doar o parte a explicației, căci, se pare că, din ce în ce mai mulți dintre noi, am devenit mai selectivi și acordăm o mai mare atenție produselor sănătoase.

„Au devenit și mai selectivi, având grijă la eticheta produsului, la specificații, la valoarea nutrițională”, declară Ştefan Pădure, director executiv Asociaţia Română a Cărnii.

Potrivit cifrelor, această tendință este  mai evidentă la tineri care s-au documentat asupra a ceea ce e benefic organismului lor și au mai renunțat la mesele copioase ce includeau mâncăruri de tip șaorma sau sanvișuri cu mii de sosuri.

„Am renunțat la toate felurile de carne pentru că nu mă simt bine după ce le mănânc. Le-am înlocuit cu foarte multe brânzeturi și lactate”, spune o persoană intervievată de reporterii Digi24.

Fenomenul poate fi influențat și de nutriţioniştii care atrag atenţia că produsele din carne devin nocive dacă nu ştim să ne mai oprim.

„Având multă proteină, se pierde mult calciu din oase. Toate produsele animale nu sunt sănătoase, dar sunt gustoase foc, nu ne putem abține, acum e vară, e bine să mâncăm multe fructe și legume”, spune Virgiliu Stroescu, nutriţionist.

Conform datelor oficiale, un român mănâncă, în medie, 64 de kilograme de carne, faţă de 85, cât consumă un locuitor al Uniunii Europene.