ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina a permis transportul de combustibil nuclear modernizat, fabricat de compania americană Westinghouse, către centralele nucleare din ţară, a afirmat preşedintele Inspectoratului de Reglementare Nucleară din Ucraina, Mikhail Gashev. Această informație i-a alarmat pe experții ruși, care susțin că utilizarea comustibilului american în centralele nucleare ucrainene, construite cu tehnologie sovietică, ar putea duce la dezastre nucleare similare cu cel de la Cernobîl, din 1986.

Oficialul de la Kiev a semnat în data de 17 septembrie trei documente normative : expertiza pozitivă în ceea ce priveşte modernizarea combustibilului produs de Westinghouse, concluziile experţilor şi autorizaţia importurilor în Ucraina a acestui tip de comustibil, relatează ziarul rus Pravda.

Specialişti ruşi avertizează însă că folosirea comustibilului american în centralele nucleare ucrainene, construite cu tehnologie sovietică, ar putea conduce la dezastre nucleare. Tot experții ruşi atrag atenția că folosirea în Ucraina a combustibilului nuclear american este foarte periculos, riscul major fiind ca instalaţiile centralelor să se blocheze şi să genereze mai multe focare, asemănătoare catastrofei de la Cernobîl.

"Înlocuirea comustibilului rusesc cu cel american este o idee de-a dreptul explozivă a liderilor de la Kiev. Europa s-ar putea confrunta cu trei dezastre similare Cernobîlului", afirmă un profesor din cadrul Universităţii Federale de Nord Lomonosov, Vladimir Kuznetso.