ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Criza din Irak a readus în prim plan Iranul. În urma hasosului care a pus stăpânire, în ultimele săptămâni, pe Irak, odată cu acțiunile violente ale grupării jihadiste Statul Islamic pentru Irak și Levant, a început să fie luată în calcul ideea unei colaborări între regimul de la Teheran și Washington. Pentru analiști, Republica Islamică are tot mai mult de câștigat de pe urma crizei irakiene, atât pe plan politico-diplomatic cât și pe plan economic, având în vedere sancțiunile occidentale la care este supus statul islamic de către Occident.

 ”Pentru SUA, cooperarea cu Iranul este singura cale de parcurs pentru a bloca avansul jihadist”, consideră Vittorio Emanuele Parsi, expert în conflicte din Orientul Mijlociu, într-un comentariu pentru presa italiană. Analistul susține că, în acest moment, Teheranul are în mână toate atu-urile pentru a trage avantaje de pe urma situației din Irak. Astfel, iranienii ar putea să-și joace mai bine cartea în cadrul negocierilor din cadrul Grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, plus Germania) şi Iranul, declanșate la începutul anului, pentru ajungerea la un acord considerat istoric şi ce ar urma să garanteze marilor puteri că Teheranul nu caută să se doteze cu bomba atomică, în schimbul anulării sancţiunilor internaționale. În primul rând, Iranul va putea să își crească exporturile de petrol spre Occident și spre statele asiatice, dar și spre Rusia, pentru care Iranul este cel mai mare furnizor de hidrocarburi.

 China vrea tot mai mult petrol iranian

Petrolul iranian ar putea ajunge în cantități și mai mari și în China, țară care a ingnorat sancțiunile Occidentlui și a ajutat Iranul, exportând o serie de bunuri, în schimbul petrolului iranian. Datele oficiale au arătat că, deja, înainte de izbucnirea violențelor din Irak, în mai, exporturile de petrol iranian către chinezi crescuseră cu 36%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, scrie site-ul lindro.it. Prin urmare, odată cu fuga din Irak a unor companii petroliere, în China vor ajunge, prin Strâmtoarea Hormuz, controlată de Iran, mult mai multe milioane de barili.

 Giganții petrolului vor înapoi în Iran

 Agențiile de presă informau, recent, că de teama violențelor comise de gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant (ISIS), care a preluat con­tro­lul unora din­tre cele mai importante ra­fi­nării din ţară,  marile com­pa­nii occiden­ta­le precum ExxonMobil şi British Petroleum, care exploatau petrol în acele zone, şi-au evacuat o parte din angajaţi. Aceste companii vor căuta, grație contractelor avantajoase oferite de președintele iranian Hassan Rohani, să  intre pe piața iraniană. Și companiile germane ar putea arăta interes față de extragerea de hidrocarburi din Iran.

Chiar înainte de criza din Irak, giganții petrolului, în frunte cu Royal Dutch Shell, British Petroleum (BP), malaezienii de la Petronas, spaniolii de la Repsol, precum și rușii de la Lukoil sau francezii de la Total și-au manifestat interesul de a reveni pe piața iraniană, dacă va fi implementat Acordul de la Geneva.

În schimb, afirmă experții, în ciuda confruntărilor sângeroase din Irak și Siria, și a unei relaxări a sancțiunilor Occidentului, Iranul, care deține mari rezerve de gaz natural, fiind considerat un potențial furnizor major pentru Europa, în locul monopolului deținut de Rusia în acest sector, nu va putea lua locul rușilor.