ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pelerinajul, un subiect la modă zilele acestea. Subiect de batjocură pentru unii, de filosofat pentru alţii, de viaţă şi de moarte pentru mulţi, pelerinajele ortodoxe din România secolului XXI nu lasă pe nimeni indiferent.

Mall online: Livrare gratuita in 24 de ore!


În ultima zi a pelerinajului la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, am decis să mergem la faţa locului şi să vă relatăm ce se întâmplă la rând, "minut cu minut".  Anul acesta la Bucureşti, pe lângă moaştele ocrotitorului Capitalei, a fost adusă şi o bucăţică din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.

[divider]

20:00 : am ajuns la racla, unde ne asteapta sfintii Dimitrie Basarabov si Constantin Brancoveanu. Un preot tanar ne miruieste cu un mir parfumat, floral, ca o primavara-n iarna. Ma bucur ca am venit, chiar daca Icoana cu lemnul Sfintei Cruci a plecat deja la Ierusalim. Nimeni nu pare sa regrete ca a ajuns sa o faca si pe aceasta. LIVE Blogul s-a încheiat!

pelerinaj-sf-dimitrie

19:30 : ne apropiem de racla Sfantului Dimitrie. Pana azi nu stiam cine a fost si nici nu puteam sa inteleg de ce stau oamenii la cozi carese intind pe cateva strazi. Gandeam, ca multi oameni, ca sunt oameni fara minte sau fara treaba, dar stand la aceasta coada, mi-am schimbat parerea. Oamenii sunt simpli, modesti, dar aici, in rand, suntem toti egali. Nu ne plac toti, dar care ne plac, ne plac foarte mult. Nu putem sa ii schimbam, dar ii putem accepta si ii putem iubi. Mai mult, se pare ca putem face mai mult si bine : sa ne rugam pentru ei, pentru toti, pentru fiecare, cu bune si cu rele, ca bune sa se adune, iar rele sa se spele, cum se zice pe la noi.

19:00 : Mihaela ne-a spus ca este profesor de limba romana, pe care o iubeste. A imbracat costumul national, pentru ziua sfantului Dimitrie. Il poarta, de obicei, la biserica.

foto-pelerinaj

18:35 : Ana, Profesoara de engleza citind Acatistul Sf. DIMITRIE CEL NOU

poza acatist

18:26 : Ajungem la statuia lui Cuza de pe Aleea Dealului Mitropoliei sau Colina Bucuriei

poza-blog

18:20 : un grup de profesoare spun povesti: Ivan Turbinca, Sf. Vineri, Sf. Miercuri

poza-costum-popular

18:15 : Incepe slujba Vecerniei

18:10 : aflam prognoza meteo de la un pelerin: de la ora 2 spre dimineata va ninge. O profesoara pensionara ii raspunde in franceza :  l' homme propose et Dieu dispose (omul propune si Dumnezeu dispune)

18:00 : un jandarm poarta o discutie prieteneasca cu pelerinii

17:30 : la baza dealului Patriarhiei,  credinciosii profita de ultimele ore de pelerinaj. LEMNUL SFINTEI CRUCI va sta spre inchinare pana la orele 20, cand va fi inapoiat delegatiei de la Ierusalim.

poza-sf-dimitrie