ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



UPDATE Senatorii au votat împotriva transformării disciplinei "Educaţie pentru sănătate" din materie opţională, în materie obligatorie. Asta după ce deputaţii dăduseră aviz pozitiv.

[divider]

Începând cu anul şcolar 2015-2016, Ministerul Educaţiei va introduce patru noi discipline opţionale în oferta centrală de Curriculum la decizia şcolii. Noile materii opționale care vor fi introduse sunt Joc şi mişcare (clasa pregătitoare, clasele I şi a II – a), Educaţie pentru prevenirea riscului rutier (învăţământ primar), Educaţie pentru dezvoltare şi Educaţie pentru drepturile de proprietate intelectuală (ambele pentru liceu).

Un proiect de lege aflat pe ordinea de zi la Senat, cameră decizională în acest caz, arată că elevii trebuie să înveţe şi Educaţia despre Sănătate. În cadrul acestei materii, şcolarii vor învăţa, pe lângă efectele consumului de droguri sau igienă personală, şi educaţie sexuală. Proiectul nu are şanse să treacă, deoarece parlamentarii nu şi-au arătat sprijinul pentru această iniţiativă legislativă.

În expunerea de motive, iniţiatorul legii, deputatul Tudor Ciuhodaru, susţine că nevoia obligativităţii unei astfel de materii reiese din faptul că România este pe primul loc în Europa la mortalitate cauzată de întreruperi de sarcină, la avorturi primitive, la bolnavii de hepatita B şi C, la bolnavii de tuberculoză, la cancerul de col uterin, la incidenţa bolilor cardio-vasculare şi suntem pe ultimul loc la donatori de organe şi la prevenirea gripei. Tot în motivaţie se arată că toate aceste afecţiuni sunt cauzate de factori care se pot corecta printr-o educaţie corespunzătoare. Este vorba de fumat, alimentaţie nesănătoasă, sedentarism, obezitate şi relaţii sexuale neprotejate.

Sunt în continuare în creştere comportamentele de risc la tineri precum consumul de alcool şi droguri reflectate în creşterea absenteismului, abandonului şcolar şi a delinc-venţei juvenile. Educaţia necorespunzătoare în domeniul sănătăţii reproducerii a dus la creşterea comportamentelor sexuale de risc legate de vârsta începerii vieţii sexuale, lipsa mijloacelor de protecţie la sex cu parteneri multipli tradusă prin creşterea numărului de mame minore“, se mai precizează în motivarea postată pe adevarul.ro.

Odată inclusă în trunchiul comun, educaţia pentru sănătate ar fi predată de personal specializat în toate instituţiile de învăţământ din România, mai subliniază medicul Ciuhodaru.

Ideea a fost contestată de o parte a societăţii civile, care a trimis un memoriu către Ministerul Educaţiei, arătând că astfel de proiecte promovează libertinajul sexual, avortul şi promiscuitatea.

De altfel, una din iniţiatoarele propunerii legislateive, deputata Liliana Mincă este şi una dintre susţinătoarele proiectului "Sexul vs Barza", despre care societatea civilă a scris că "se reduce, în esenţă, la obişnuirea copiilor cu modelul sexualităţii deschise şi cu metodele contraceptive, este vulgarizantă, hedonistă, anti familie și susceptibilă de producerea unor adânci distorsiuni și traume emoționale și psihice la nivelul personalității elevilor de gimnaziu și liceu".

Societatea civilă susţine că educaţia sexuală trebuie să fie realizată doar cu acordul familiei. Memoriul societăţii civile adresat Ministerul Educaţiei se numeşte „Educație sexuală” sau sexualizare și pervertire a copiilor? şi poate fi citit aici

Biserica Ortodoxă s-a pronunţat de mai multe ori împotriva introducerii educaţiei sexuale în şcoli, arhiepiscopul Sucevei, ÎPS Pimen, afirmând că se pregătesc introducerea de "învăţături cu titlul Educaţia pentru sănătate, educaţie care în realitate promovează, încurajează păcatul desfrânării, lucru care nu se întâmpla în şcoala niciunei alte religii necreştine".

Proiectele educaţiei sexuale în şcoli sunt susţinute de asociaţia Accept( având ca obiect promovarea homosexualităţii), FRONT( feminism), Miliţia Spirituală, Asociaţia de Planificare Familială din România sau ASUR.

Acestea susţin că educaţia sexuală ar ajuta la facilitarea contactului copiilor cu homosexualii, lesbienele sau transexualii: "Mai mult de jumatate dintre romani nu ar lua masa cu o persoana homosexuala. Adolescentii si adolescentele homosexuali, lesbiene, bisexuali, asexuali si transgender sunt, intr-un climat al necunoasterii, foarte vulnerabili si expusi discriminarii si marginalizarii", se arăta într-un memoriu trimis Ministerului Educaţiei.

ONG-urile consideră că familiile nu sunt în stare să-şi educe copiii în legătură cu educaţia sexuală, o materie la fel de dificil de predat precum matematica sau chimia.