ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adrian Sârbu este, fără îndoială, unul dintre oamenii care au "modelat" presa din România după 1989, PRO TV devenind repede postul care a dat tonul felului în care s-a făcut jurnalism în această ţară.

Cu o campanie de marketing de inspiraţie americană, stăpânind aproape perfect cunoştinţele despre mentalul colectiv al românului, Adrian Sârbu a reuşit, prin PRO TV, să decidă ce este bun şi ce este rău la nivelul opiniei publice.

Livrare GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Conştient de această putere, finul lui Mircea Geoană declara nonşalant anul trecut că şi-a permit să "testeze tot poporul român". Mergând şi mai departe, Sârbu a inventat conceptul "Ştirilor de la ora 5", luând "o decizie de diversiune" şi a "retabloidizat şi Ştirile de la ora 7", două decizii care vor avea efect devastator asupra publicului. Imediat, modelul a fost preluat şi de celelalte televiziuni, ajungându-se la o adevărată întrecere în a captiva publicul cu non-ştiri, drame, crime, mizerie, kitsch, circ, etc. ajungându-se la transformarea unor oameni certaţi cu limba română în modele pentru tineri.

Toate, motivate de sloganul "Gândeşte liber", sub acoperirea căruia era/este permis orice. Din păcate, în timp ce ţinea ţara ocupată cu prostii, Adrian Sârbu negocia cu statul român plata sau mai bine zis neplata taxelor şi impozitelor.

Deşi astăzi se plânge că a fost "lucrat" de PSD şi în special de Victor Ponta, Sârbu s-a înţeles de minune cu Adrian Năstase, unul din cei mai nefaşti premieri din istoria ţării.

Astfel, în vremuri de mult uitate, în 2002, raportul de ţară al Uniunii Europene menţiona că PRO TV are datorii "enorme" la statul român, care se cifrau la aproximativ 2.000 de MILIARDE de lei vechi, adică 200 de milioane de RON. La cursul de azi, s-ar traduce la "doar" 44 de milioane de euro. Totul însă trebuie raportat la valoarea de acum 12 ani. "Pro TV are datorii mari către statul român și a cerut autorităților române o reeșalonare a acestora, ceea ce face ca funcționarea canalului să depindă de bunăvoința autorităților române", se afirma în documentul UE.

Însă Guvernul PSD al lui Adrian Năstase nu s-a sfiit să-şi arate, printr-un document, bunăvoinţa. Prin semnătura ministrului de finanţe Mihai Tănăsescu, PSD i-a şters lui Sârbu 800 din cele 2.000 de miliarde datoraţi fiscului.

Acţionarul majoritar al PRO TV de-atunci, compania CME, controlată de miliardarul american Ronald Lauder s-a implicat direct în problemă, încercând să obţină măcar reeşalonarea datoriilor făcute de Sârbu.

"Pacea" s-a semnat la hotelul Waldorf Astoria din New York, acolo unde Năstase a acceptat până la urmă dispariţia datoriilor, după cum informa ziarul Bursa la vremea respectivă.

Mai mult, Florian Goldstein, patronul Bursa, dezvăluia anul trecut că postul PRO TV a primit între 2001 şi 2002 un "ajutor" de stat în valoare de 276 de miliarde de lei "pentru cultură". Să tot gândeşti liber, nu?

adrian-nastase-sarbu