ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre liderii de frunte ai mișcării libaneze șiite Hezbollah, Imad Mughniyah, a fost ucis, pe 12 februarie 2008, în Siria, la ieșirea dintr-un restaurant din Damasc, într-un atac cu mașină capcană. La șapte ani de la acel moment, ziarul american Washington Post reconstituie atacul, dezvăluind că a fost o operațiune planificată și condusă de agenți americani (CIA) și israelieni (Mossad).

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Imad Mughniyeh se afla pe lista celor mai vânați oameni, de către Israel și SUA. Americanii și israelienii susțineau că era șeful operațiunilor speciale a aripii militare a Hezbollah. Așa că, au pus la cale asasinarea lui. Colaborarea de-acum șapte ani dintre CIA și Mossad este confirmată acum de cinci foști agenți CIA pentru ziarul american Washington Post.

Imad Mughniyah, era tatăl lui Jihad Mughniyeh, ucis duminica trecută, alături de alți cinci membri ai mișcării șiite libaneze Hezbollah, intr-un raid israelian la Quneitra, în Golanul sirian. Imad, vânat de serviciile secrete israeliene și americane, era implicat în comiterea mai mutor atentate teroriste, inclusiv în cel asupra ambasadei SUA la Bierut, din 1983, și in atacul cu bombă din 1994, de la un centru comunitar evreiesc din Buenos Aires.

Conform ziarului american, agenții CIA l-au supravegheat pe Imad Mughniyeh, care a părăsit un restaurant din Damasc pe timp de noapte și s-a îndreptat spre un SUV parcat, se arată în raport. Agenții americani au colaborat cu agenții Mossad, aceștia din urmă fiind cei care au detonat bomba de la distanță, ascunsă în interiorul vehiculului. Liderul Hezbollah a murit pe loc.

Uciderea lui Imad Mughniyeh a fost considerată unul dintre succesele majore în lupta anti teroristă din Orientul Mijlociu. Deși Hezbollah a acuzat in permanență implicarea Israelului in acest asasinat, până acum nu s-a știut exact cum a decurs operațiunea. Și nici nu a fost prea clar ce rol au jucat americanii.

Foștii agenți CIA susțin că bomba plasată în mașină a fost construită de americani și a fost testată de CIA în Carolina de Nord.Am testat 25 de bombe similare pentru a ne asigura că totul va decurge bine și că nu vor exista victime colaterale”, a povestit pentru WP un fost agent CIA.

Controversele operațiunii

Americanii nu au recunoscut, și, probabil, nu o vor face nici de-acum înainte, că au participat la asasinarea lui Mughniyah. În primul rând, pentru că o confirmare a implicării Statelor Unite în această operațiune, despre care vorbesc acum cei cinci ex agenți CIA, este la limita legalității. Mughniyah a fost ucis într-o țară cu care America nu era în război. Apoi, liderul Hezbollah a fost omorât de un dispozitiv exploziv, tehnică despre care o serie de experți în drept spun că echivalează cu o încălcare a dreptului internațional, așa numita “killing by perfidy”.

Teroriștii și mafioții fac atentate cu mașini capcană”, a precizat Mary Ellen O’Connell, profesor la Universitatea Notre Dame. În plus, în SUA există un Executive Order (12333 din 1981) care interzice asasinatele ca operațiuni militare.

Se pare însă că președintele George W. Bush, procurorul general, Directorul de Informații Naționale, Consilierul de Securitate Națională au aprobat fără să clipească operațiunea.