ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele din America în care încă se aplică pedepsa cu moartea caută modalități cât mai ”creative”, pentru cazurile în care injecția letală nu este posibilă. Unele administrații locale au aprobat sau au deja pe masă legi care readuc metode de execuție a condamnaților pe cât de ”eficiente”, pe atât de barbare. Camera de gazare, scaunul electric sau plutonul de execuție sunt ”planurile de rezervă” luate în calcul de autoritățile locale, astfel încât nicio condamnare la moarte să nu mai fie amânată.

Saptamanile indragostitilor: 2-15 februarie. Toate ofertele

Cel mai recent caz este Oklahoma, stat care ia în calcul posibilitatea de a reintroduce camerele de gazare, în așteptarea verdictului pe care Curtea Supremă a SUA trebuie să îl dea asupra legalității folosirii unor substanțe pentru injecțiile letale. În urma recursului formulat de trei condamnați la moarte în Oklahoma, Curtea Supremă a decis să reaxamineze constituționalitatea unor noi combinații de substanțe letale pe care unele state le folosesc încă. Curtea trebuie așadar să decidă dacă utilizarea acestui cocktail de substanțe încalcă articolul din Constituția americană care interzice pedepsele extrem de aspre, scrie site-ul avvenire.it.

În prezent, patru state din SUA - Arizona, California, Missouri și Wyoming - permit folosirea camerelor de gazare pentru condamnații la moarte. Dar toate au decis că injecția letală este metoda principală de punere în aplicare a sentințelor. Ultimul deținut american ucis în camera de gazare a fost Walter LaGrand, în Arizona în 1999.

Chiar dacă părea că este de domeniul trecutului, scaunul electric revine. În 2014, statul Tennessee a aprobat o lege care prevede că, în cazul în care nu se pot obține substanțe pentru injecția letală, să se recurgă la scaunul electric. Mai mulți condamnați la moarte au contestat în justiție această lege.

În paralel, în Utah și Wyoming s-a pus în discuție reintroducerea plutonului de execuție. Utah abandonase această metodă în 2004, dar, ca și alte state americane, în ultimele luni, a trebuit să facă față opoziției unor companii farmaceutice de a mai furniza substanțe care aduc moartea.

Statele americane au abandonat plutoanele de execuție și scaunele electrice la finele secolului XX, din motive de imagine. Zeci de organizații de apărare a drepturilor omului condamnau atunci practicile barbare și inacceptabile prin care această țară își omoară cetățenii.