ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vara, una dintre cele mai mari provocări în materie de cosmetice, este alegerea cremei de protecție solară. Pe piață se găsesc o varietate de sortimente dar oare care este cea mai bună alegere? Pentru a alege o cremă cu protecție solară potrivită, este foarte important să înțelegi cum îți afectează razele soarelui pielea. Mai jos găsești câteva informații generale care, sperăm noi, te vor ajuta să descifrezi etichetele codate ale cosmeticelor:

• Ultravioletele A (UVA): Cea mai lungă lungime de undă a soarelui. Aceasta îți penetrează  dermul, stratul de mijloc al pielii. Răul produs de soare poate activa, așa numiți, radicali liberi care favorizează îmbătrânirea pielii.

• Ultravioletele B (UVB): Această lungime de undă pătrunde nivelul superior al pielii, epiderma. Razele cauzează arsurile de soare, reacții alergice sau chiar cancer de piele.  După ce a fost arsă de 6 ori, pielea este supusă unui risc dublu de a dezvolat un melanom fatal.

•  Ultravioletele C (UVC): În general, aceste raze sunt filtrate de stratul de ozon și sunt cele mai dăunătoare.

• Infra-roșu (IR): Reprezintă căldura generată de soare și prea multă expunere la aceasta, poate impacta negativ colagenul, elasticitatea pielii și sistemul imunitar.

Folosește crema cu protecție solară dar doar după ce faci puțină cercetare. Citește eticheta pentru a vedea care este protecția UVA, UVB, UVC, IR oferită. De asemenea, NU toate cremele sunt la fel, unele furnizează o bariera fizică (minerale) în timp ce altele oferă o barieră chimică care absoarbe razele ultraviolete. SPF inseamnă factor de protecţie solară (Sun Protection Factor) și indică perioada de timp în care poți să stai la soare. SPF-ul se calculează numarând minutele în care poți sta la plajă fără să te arzi în mod normal. Spre exemplu, dacă pielea se înroșește după 10 minute de stat în soare, o cremă de protecție cu un SPF 15 ar trebui să-ți permit să stai la soare 150 de minute.

Pentru cazul în care cremele normale de protecție solară va declanșeaza alergii, iritații sau alte probleme pe care le observați pe piele, schimbă crema ta obișnuită cu una pe bază de minerale cum ar fi cele cu oxid de zinc sau dioxid de titan.

Dacă ai pielea grasă, nu folosi un SPF mai mare de 20 pentru a nu-ți supraîncarca pielea cu multe chimicale și ulei.Există de asemenea si formule special pentru o piele mai uleioasă. Caută pe etichetă produsele ce au scris explicit “fara ulei” sau  pentru a nu-ți încarca porii și a favoriza producerea de sebum.

În ultima vreme, au existat voci din lumea științifică, care au început să pună la îndoială eficacitatea cremelor de protecție. Se pare că multe creme penetrează pielea și nu fac decât să îngreuneze  povara chimică la care corpul tău este deja supus în viata noastră modernă de zi cu zi.

Mai mult, se pare că nu există o dovadă clară că SPF-urile ridicate sunt mai bune decât cele mai mici și este foarte posibil ca ele să aibă doar mai multe chimicale ce îți cresc gradul de expunere. Această falsă idee, că o cremă cu un grad ridicat de protecție îti oferă posibilitatea de a sta fără griji toată ziua la soare, este foarte periculoasă  deoarece, deși pielea ta nu se înroșește pe loc, totuși mai târziu pot apărea pete, alunițe sau chiar poate duce la cancer de piele.

Așadar, este foarte important sa reținem faptul că o cremă de protecție solară trebuie să reprezinte doar o parte a procesului de protejare a pielii în timpul verii. Nicio cremă nu protejează complet pielea împotriva unei zile întregi de expunere la soare. Pentru a evita problemele de sănătate, este recomandat să luăm și alte măsuri cum ar fi o alimentație sănătoasă, hidratare cu minim 2 l de lichide și, mai ale,s respectarea intervalului indicat de făcut plaja ( evitarea expunerii intre 10:00  și 16:00)