ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fost preşedinte al Institutului Cultural Român între anii 2005-2012, Horia Roman Patapievici a trimis în 2007, pe banii instituţiei, o delegaţie a comunităţii homosexualilor din România la Stockholm Pride. Conform mai multor surse, ICR a cheltuit aproximativ 3.000 de euro pentru această manifestare.

Deputatul Dragoş Petre Dumitru a vorbit la acea vreme despre gestul lui Patapievici.

"Cred că această originalitate dăunează un pic în cazul funcţiei pe care o ocupă. Sincer să fiu, nu văd nicio legătură între instituţia culturii române sau, dacă vreţi, a ICR şi noţiunea de Paradă Gay, pentru că până la urmă de aici a plecat şi acest festival de la Stochkolm, chiar dacă ulterior, din cauza conotaţiilor politice, locale, specifice zonei scandinave, s-a considerat că este bine, pentru politicenii de acolo, să se transforme această paradă gay scârboasă, ca în multe locuri din lume, într-un fenomen cultural.

Faptul că o minoritate care nu reprezintă ideea de români, ideea de cultură română, ajuge acolo prin intermediul ICR, pe mine mă face să întreb dacă decizia este justă", spunea atunci deputatul.

Stenograma Dialogului dintre deputat şi Patapievici poate fi găsit AICI.

Recent, la conducerea ICR a fost numit Radu Boroianu. Acesta a anunţat că academicianul şi scriitorul Nicolae Breban va fi preşedintele Consiliului consultativ al ICR, din care vor face parte maximum şapte persoane. Nicolae Breban a ţinut un discurs la numirea sa în care i-a criticat aspru pe colegii săi Horia Roman Patapievici, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu. Astfel, conform acestuia, Horia Roman Patapievici a înjurat ca o haimana ordinară istoria poporului român, Andrei Pleşu e lipsit de substanţă, iar Gabriel Liiceanu a eşuat ca filosof.

"Patapievici nu era un om prost, din păcate s-a întamplat cu el ce se întâmplă cu unii care sunt umflaţi excesiv, i s-a părut că este un fel de guru al culturii româneşti. Într-una din primele lui cărţi a înjurat ca o haimana ordinară toată istoria acestui popor în care noi ne-am născut, în care au trăit părinţii şi bunicii noştri”, a declarat Nicolae Breban.