ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ghidul turistic al oraşului Braşov, tipărit în română, germană şi maghiară, arată profesionalismul autorităţilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Mai marii urbei mânuiau perfect arta promovării turistice, arată tvr.ro.

LIVRARE GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Ghidul, intitulat "Călăuz al streinului", a apărut în 1891, într-o perioadă în care braşovenii tocmai descoperiseră drumeţiile ca formă de petrecere a timpului liber. Intuiau deja că turismul poate fi un mijloc de a câştiga bani.

Ghidul oferea informaţii complete turiştilor. Aceştia aflau cu ce trenuri pot ajunge sau pleca din Braşov, dar şi cu ce mijloace se puteau deplasa prin oraş. Le stăteau la dispoziţie trăsuri elegante, cu tarife fixe şi orare clar stabilite. Puteau folosi şi tramvaiul pentru a ajunge în centrul oraşului. Braşovul dispunea la vremea respectivă de 6 hoteluri care, potrivit ghidului - "se străduiau a corespunde pe deplin la toatele justele pretenţii ale călătorilor".

Turiştii puteau afla din "călăuz" unde şi când pot trimite sau primi telegrame sau bani, unde se pot ospăta şi cum îşi pot petrece timpul în oraş, în mod plăcut. Informaţiile erau însoţite de fotografii şi de o hartă a localităţii.

Ghidul nu se limita la Braşov, ci oferea călătorilor informaţii turistice şi despre localităţile apropiate: Râşnov, Bran, şi chiar Tuşnad, Covasna sau Borsec. Erau încurajate şi drumeţiile montane în Bucegi, Piatra Mare, Ciucaş sau Piatra Craiului.

La Braşov apăruse, încă din 1873, prima asociaţie turistică montană din ţara noastră - "Clubul Alpin al Transivaniei" - care avea să faciliteze accesul pe munte prin trasee, marcaje, ghizi şi cabane.