ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Aleksei Puşkov, şeful Comitetului pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat a Rusiei, a declarat că legalitatea deciziei de suspendare a preşedintelui Viktor Ianukovici este extrem de îndoielnică, deputatul rus menţionând că liderii opoziţiei ucrainene au fost de acord ca el să rămână președintele Ucrainei până la convocarea alegerilor, atunci când au semnat cu reprezentanți UE acordul cu Viktor Ianukovici pe 21 februarie.

„Cu toate acestea, la numai o zi, Rada Supremă l-a declarat pe Ianukovici suspendat din funcția de președinte”, spune Puşcov, care e de părere că Rada Supremă, presată de partidele de opoziție, „a demarat un proces revoluționar rapid”.

„Populația vorbitoare de limba rusă din Ucraina are toate motivele să se teamă că va deveni marginalizată și ostilă în contextul așa-numitei „noi” democrații ucrainene”, a mai adăugat el.

Pe de altă parte, Crimeea începe astăzi formarea unui nou Guvern după ce în ajun Rada Supremă din Crimeea l-a desemnat pe Aksionov în funcția de șef al Cabinetului de Miniștri local, fostul Guvern fiind demis şi fiind decisă în unanimitate convocarea unui referendum pe 25 mai în legătură cu soarta statutului de autonomie, concomitent cu alegerile prezidențiale anticipate din țară.

Referitor la acest subiect, Aleksei Pușkov a declarat că referendumul e „o formă mult mai legală pentru schimbarea statului Crimeea, decât caracterul spontan al protestelor din Piața Independenței din Kiev” şi că, după părerea lui, „Crimeea are dreptul să organizeze un referendum cu privire la soarta statului său”.

În acelaşi timp, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut Guvernului rus să continue dialogul cu partenerii din Ucraina în domeniul dezvoltării relaţiilor comercial-economice şi a solicitat organizarea unor consultări cu partenerii internaționali, inclusiv cu FMI, pentru a acorda asistenţă financiară Kievului, ca şi a unui ajutor umanitar Crimeii, în urma unor solicitări în acest sens.