ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, și ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, au anunțat marți că, de anul viitor, se va introduce în școală o oră pentru igiena alimentară şi prim ajutor, iar, în anii care vor urma, orele de educație fizică vor ajunge la 3-4 pe săptămână. Măsura a fost luată pentru a combate și preveni obezitatea infantilă, riscurile consumului de alcool și droguri de la vârste fragede, ori utilizarea în exces a noilor tehnologii.

Ministrul Nicolae Bănicioiu:
Este necesară o oră de educaţie sanitară în şcolile din România, se va introduce o oră de igienă alimentară şi prim ajutor începând cu anul 2014. România se află pe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. Pentru asta trebuie schimbat modul de alimentare. Trebuie să oferim soluţii în acest sens. De multe ori, se merge pe un considerent greşit, că acel copil care este mai gras este mai sănătos. Alimentele de tip fast-food ori prea multă patiserie sunt factori de alterare a sănătăţii.

Ministrul Remus Pricopie:
Se introduce gradual sistemul cu patru ore de educaţie fizică în şcoli. În 3-4 ani, dorim să ajungem la generalizarea acestui sistem. Pe de altă parte, este necesară o educaţie privind riscurile consumului de alcool, droguri sau utilizarea în exces a noilor tehnologii. Alte elemente necesare sunt o mai atentă monitorizare a elevilor şi implicarea părinţilor în procesul de schimbare a alimentaţiei actuale.

În iunie 2013, un studiu releva că o treime 34% din populația României este supraponderală, iar 20% suferă deja de obezitate. În 2008, OMS estima că 51% dintre români erau supraponderali și obezi.

Studiul mai consemna că 56% dintre bărbații români și 48% dintre femei sunt supraponderali și obezi. De asemenea, 18% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt supraponderali. Cele mai avansate forme de obezitate sunt întâlnite la persoanele cu vârste cuprinse între 45-64 ani (25,2%).

Dintre regiunile României, Ardealul se confruntă cel mai mult cu problema obezității. Aproximativ 21% dintre respondenții care locuiesc în Ardeal și Banat au declarat că suferă de obezitate. Pe locul următor, cu 17,2% persoane obeze din totalul de locuitori, se regăsește Oltenia.

Studiul a fost realizat de compania de cercetare de piață GfK România la inițiativa Ponderas, pe un eșantion reprezentativ de 1.608 persoane, bărbați și femei, cu vârsta peste 15 ani, în martie 2013. Studiul are o marjă de eroare de +/-2.4%.