ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituţională a decis că arestul la domiciliu este echivalent cu detenţia din centre de arest preventiv sau penitenciare şi, prin urmare, zilele de arest la domiciliu trebuie scăzute din condamnările definitive ale inculpaţilor.

[P] O istorie sincera a poporului român - comanda online

Procurorii DNA au solicitat Curţii Constituţionale să analizeze dacă arestul la domiciliu poate fi considerat echivalent cu arestul preventiv, ei dorind ca zilele petrecute acasă de condamnaţi să nu mai fie scăzute din pedepse.

CCR a avut însă o altă viziune, magistraţii considerând că arestul la domiciliu este o formă privativă de libertate.

"Curtea apreciază că eventuala diferență de confort sau regim între diferitele locații (privative de libertate) nu este o condiție a stabilirii dacă măsura respectivă este sau nu o măsură privativă de libertate", se arată în motivarea deciziei Curţii, conform Digi24.

DNA a depus această sesizare în cazul omului de afaceri Gruia Stoica. Acesta se află în arest la domiciliu de un an de zile şi a primit recent o condamnare de patru ani de închisoare.

Cum sentinţa nu este definitivă, procesul va continua, iar dacă instanţa de apel va menţine condamnarea, patronul GFR ar putea ca la primirea hotărârii finale să fi executat deja jumătate din ea în confortul propriei locuinţe.

Mai mult, după executarea a jumătate din pedeapsă, el poate fi eligibil pentru eliberarea condiţionată.