ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma unei acţiuni formulate de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au stabilit că Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963, a fost lucrător al Securităţii. În acea perioadă, au fost închiși și torturați în acel penitenciar personalități precum Corneliu Coposu, Ion Mihalache sau Ion Diaconescu, printre mulți alții.

Potrivit Legii CNSAS, "lucrător al Securităţii" nu este orice fost angajat al acesteia, ci "orice persoană care, având calitatea de ofiţer sau de subofiţer al Securităţii sau al Miliţiei cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit, în perioada 1945 - 1989, a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului".

La mijlocul lunii ianuarie, torționarul Alexandru Vişinescu a dat marţi o declaraţie la Parchetul instanţei supreme, în dosarul în care este acuzat de genocid, iar la ieșire a declarat că nu regretă nimic din ceea ce a făcut şi că este pregătit pentru o eventuală trimitere în judecată.

Colegiul CNSAS a constatat, pe baza documentelor identificate în arhiva instituţiei, că Vişinescu, în calitate de angajat al fostei Securităţi, având gradele de locotenent (1952, 1957), locotenent major (1957, 1959), căpitan (1960 - 1963) şi funcţiile de şef Birou Inspecţii - Penitenciarul Jilava (1952), comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din cadrul Direcţiei Generale a Penitenciarelor (1960 - 1963), a desfăşurat activităţi prin care a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.

Alexandru Vişinescu a fost verificat în temeiul articolului 1 alineatul 7 din OUG 24/2008, ce prevede că titularul unui dosar din care rezultă că a fost urmărit de Securitate are dreptul, la cerere, să solicite verificarea calităţii de lucrător al Securităţii pentru ofiţerii sau subofiţerii care au contribuit la instrumentarea dosarului său. Două cereri de verificare în acest caz au fost înregistrate la CNSAS în cursul anului 2013, precizau reprezentanţii instituţiei.