Acord comercial gigant, semnat de UE și Japonia, la câteva zile după ce Donald Trump puncta că „Uniunea Europeană este un dușman, având în vedere ce ne fac pe piața de schimb. Nu v-ați gândi la Uniunea Europeană, dar ei chiar sunt dușmanii noștri” și îi muștruluia pe europeni pentru cotizațiile prea mici la finanțarea NATO. 
 
Uniunea Europeană și Japonia au semnat marți, la Tokyo, un acord de liber schimb care prevede eliminarea, în timp, a 99% din taxele vamale dintre piețele nipone și europene. Valoarea acestor taxe pentru companiile din Japonia și UE este estimată la 1 miliard de euro pe an, informează AFP. Zona de liber schimb rezultată în urma semnării JEFTA acoperă aproximativ o treime din PIB-ul global și reprezintă o piață de aproape 650 de milioane de oameni. 
 
Acordul va intra în vigoare în 2019, după ce va fi ratificat de Parlamentul European și cel japonez. Europa exportă deja anual pe piața japoneză bunuri în valoare de 58 de miliarde de euro și servicii de 28 de miliarde, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Europene. Din perspectiva Japoniei, marele câștigător este industria auto, care va avea acces liber pe piața europeană. 
 
JEFTA este un semnal puternic împotriva protecționismului comercial promovat de președintele SUA, Donald Trump. Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene, a declarat că „impactul acordului trece dincolo de granițele noastre. Prin semnarea acestui acord, împreună, dăm un semnal asupra viitorului comerțului liber și echitabil.”
 
Oficialii japonezi au declarat că atitudinea lui Trump în problemele de comerț au determinat Japonia și Uniunea Europeană să accelereze negocierile în acest dosar. La începutul mandatului său, SUA au anulat negocierile pentru un acord comercial ce ar fi creat o zonă de liber schimb între SUA și statele din zona pacifică.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews