ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acord comercial gigant, semnat de UE și Japonia, la câteva zile după ce Donald Trump puncta că „Uniunea Europeană este un dușman, având în vedere ce ne fac pe piața de schimb. Nu v-ați gândi la Uniunea Europeană, dar ei chiar sunt dușmanii noștri” și îi muștruluia pe europeni pentru cotizațiile prea mici la finanțarea NATO. 
 
Uniunea Europeană și Japonia au semnat marți, la Tokyo, un acord de liber schimb care prevede eliminarea, în timp, a 99% din taxele vamale dintre piețele nipone și europene. Valoarea acestor taxe pentru companiile din Japonia și UE este estimată la 1 miliard de euro pe an, informează AFP. Zona de liber schimb rezultată în urma semnării JEFTA acoperă aproximativ o treime din PIB-ul global și reprezintă o piață de aproape 650 de milioane de oameni. 
 
Acordul va intra în vigoare în 2019, după ce va fi ratificat de Parlamentul European și cel japonez. Europa exportă deja anual pe piața japoneză bunuri în valoare de 58 de miliarde de euro și servicii de 28 de miliarde, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Europene. Din perspectiva Japoniei, marele câștigător este industria auto, care va avea acces liber pe piața europeană. 
 
JEFTA este un semnal puternic împotriva protecționismului comercial promovat de președintele SUA, Donald Trump. Jean-Claude Junker, președintele Comisiei Europene, a declarat că „impactul acordului trece dincolo de granițele noastre. Prin semnarea acestui acord, împreună, dăm un semnal asupra viitorului comerțului liber și echitabil.”
 
Oficialii japonezi au declarat că atitudinea lui Trump în problemele de comerț au determinat Japonia și Uniunea Europeană să accelereze negocierile în acest dosar. La începutul mandatului său, SUA au anulat negocierile pentru un acord comercial ce ar fi creat o zonă de liber schimb între SUA și statele din zona pacifică.