ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Agriculturii a anunțat că își va pune logoul de rețetă consacrată doar pe produsele care conțin materii prime de calitate și în dozele prevăzute de standarde, șapte rețete pentru preparate din carne aprobate de un comitet tehnic format din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, ai Ministerului Sănătății, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, precum și ai producătorilor, fiind deja publicate pe site-ul instituției, informează ziarulring.ro.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Rețetele se referă la cârnații cabanos, salamul Torpedo, crenvurști, parizer, jambon, mușchi file și ciolan presat, iar cei care vor produce aceste rețete vor primi un atestat și dreptul de a aplica logoul de rețetă consacrată al Ministerului Agriculturii, care garantează calitatea și controlul acestora.

"Am finalizat câteva rețete la carne și pâine, dar nu am reușit pe lactate. Oricum, se mișcă greu sectorul, am făcut legislația, iar cei care sunt interesați să fabrice unul dintre produsele respective conform rețetei trebuie să depună documentația, caietul de sarcini. Trebuie să ieșim cu lucruri de calitate, să se bucure românul de produse. Vom putea să cumpărăm atunci un parizer care să aibă tot ce trebuie. Aceste rețete sunt făcute conform STAS-urilor, standardelor de calitate vechi", a declarat Viorel Morărescu, directorul general al Industriei Alimentare din Ministerul Agriculturii, adăugând că se pregătește modificarea Ordonanței 97 și că se vor introduce controale și verificări la etichetarea produselor. "Le vom interzice producătorilor să treacă pe eticheta produsului altceva decât numele componentei dominante. Dacă spun conservă de ficat de curcan, trebuie să am procentul cel mai mare de ficat de curcan în conservă, nu 2% sau 5%. Am văzut conservă de ficat de curcan și avea 3% ficat de curcan și în rest tot felul de prostii. Componenta dominantă, procentul dominant, dă denumirea produsului. În interior avem tot felul de lucruri, iar pe cutie punem ce vrem noi și consumatorul nu mai înțelege nimic", a mai afirmat Viorel Morărescu.

Conform rețetei consacrate, crenvurștii trebuie să conțină în mare parte carne de vită calitatea I, apoi slănină și condimente, cârnații cabanos vor fi fabricați din carne de vită calitatea I și carne de porc de lucru, iar parizerul va avea 70% carne de vită calitatea I și 30% slănină de lucru.

"Logoul cu rețetă consacrată va însemna că există o autoritate care își asumă responsabilitatea față de calitatea produsului și conținutul acestuia.", a declarat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii

"Vom face controale, ca să vedem dacă sunt în regulă sau nu, că altfel fiecare pune ce vrea, și spune că responsabilitatea este a producătorului.", a adăugat el.