ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Direcția Națională Anticorupție a achiziționat două softuri care permit extragerea oricărei informații din calculatoare, laptopuri și a altor dispozitive mobile, informează Sursa Zilei.

Softurile au costat 7.000 de euro și au fost puse la dispoziție de firma Prosoft++ SRL, în urma unei licitații câștigate de aceasta și vor fi folosite pentru o mai bună capacitate de investigare operativă.

Lotul I al acestui contract prevede punerea la dispoziție a softului Guidance - EnCase v7, care va permite „crearea de imagini identice binar cu dispozitivul original” și achiziția informațiilor din mai multe surse precum Hard-disk-uri, RAM, seturi de fișiere, dispozitive mobile cu sisteme de operare percum Apple iOS, Android, Windows Mobile, etc.

Mai mult, softul poate recupera inclusiv fișierele șterse.

Lotul II al contractului prevede furnizarea aplicației Cellebrite – UFED Ultimate pentru investigaţii dispozitive mobil.

Softul și întreg echipamentul este portabil și este capabil să capabil să extragă date (logic, fizic şi/sau a sistemului de fişiere) într-un format special, prin măsuri adecvate care să asigure integritatea informaţiilor, în cazul a cel puţin 8.000 de profile pentru dispozitive mobile.

plicația poate extrage complet datele existente, şterse sau ascunse în telefoane mobile: istoric convorbiri, mesaje text, contacte, email, chat, fişiere media, parole etc. De asemenea, poate identifica automat dispozitivele mobile.

Pe de altă parte, poate extrage fizic datele din dispozitive Blackberry cu sistem de operare versiunea OS 4+, să decodeze datele din BlackBerryMessenger (BBM), alte aplicaţii, poştă electronică, bluetooth, etc.

Nu scapă de puterea softului nici dispozitivele Apple (iPhone) cu sistem de operare versiunea IOS 3+, cele care au sistem de operare Android, nici telefoanele Nokia sau cele care au sistem de operare BB5 ori Windows Phone.