ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul Ministerului Justiţiei referitor la suplimentarea cu 50 de posturi a Departamentului Național Anticorupție, prin înfiinţarea unor structuri proprii de filaj, investigatori sub acoperire şi recuperare a creanţelor.

În nota de fundamentare a proiectului, se arată că analizele au evidențiat nevoia acută a unor astfel de departamente, pentru a crește eficiența DNA.
Investigaţiile în cauze de corupţie se desfăşoară în cele mai multe situaţii în mod conspirat, având în vedere că toate persoanele implicate obţin beneficii şi evită să colaboreze cu organele judiciare. Acest specific impune folosirea de investigatori acoperiţi şi proceduri de filaj, prin supravegherea locurilor în care se consumă activitatea infracţională sau identificarea şi localizarea în teren a persoanelor cercetate. (...)

Lipsa unor poliţişti specializaţi în DNA impune ca procurorii să delege aceste activităţi către lucrători din cadrul altor structuri, împrejurare care poate limita eficienţa investigaţiilor. Dubla subordonare a acestor lucrători poate afecta stabilirea priorităţilor investigative, îngreunează comunicarea în momentele operative şi creează riscuri cu privire la confidenţialitatea operaţiunilor, în condiţiile în care anchetele pot viza chiar persoane din cadrul acelor structuri.

În condiţiile în care cele mai importante sume cu privire la care s-a dispus confiscarea se regăsesc în cauze instrumentate de DNA - în 2012 instanţele au dispus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în valoare de 107.365.000 euro, este esenţial ca în aceste cauze să fie sechestrate toate bunurile provenite din infracţiuni. Proprietatea asupra acestor bunuri este deseori disimulată prin acte juridice fictive, prin folosirea unor companii offshore sau a unor conturi bancare deschise în alte jurisdicţii, ceea ce îngreunează identificarea lor.

Persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor care intră în competenţa DNA deţin în mod uzual bunuri pe care nu le pot justifica prin veniturile obţinute în mod legal, ceea ce permite în aceste cauze aplicarea instituţiei confiscării extinse, care presupune realizarea unei investigaţii financiare complexe în care să fie identificate toate bunurile dobândite de o persoană într-un interval de 5 ani anterior săvârşirii infracţiunii, pentru a fi comparate cu veniturile obţinute în aceeaşi perioadă.

Ministerul Justiției a pus proiectul în dezbatere publică săptămâna trecută, iar potrivit acestuia, cele 50 de posturi sunt configurate astfel: 20 ofiţeri de poliţie judiciară, Serviciul de filaj - 12 ofiţeri de poliţie judiciară, constituiţi în două echipe complete de supraveghere operativă, Serviciul de investigatori sub acoperire - 18 ofiţeri de poliţie judiciară.

În proiect se menționează și făptul că, în condiţiile în care specialiștii vor fi detaşați de la Ministerul Afacerilor Interne, această instituție va înregistra o economie importantă cu cheltuielile de personal. Pe de altă parte, DNA va fi nevoită să investească anumite sume de bani într-un sediu separat, pentru serviciul de investigatori sub acoperire, aproximativ 20 de autoturisme, tehnică de înregistrare audio-video, echipamente IT şi telefoane mobile.