ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autorităţile ucrainene au deschis mai multe dosare penale împotriva unui locuitori din regiunea Cernăuţi după ce aceştia au refuzat mobilizarea. Ministerul de Externe de a București precizează că nu a fost sesizat în legătură cu responsabilizarea penală a unor etnici români din regiune.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

n conformitate cu articolul 338 al Codului Penal Refuzul de la mobilizare, în regiunea noastră au fost iniţiate 22 de proceduri penale. În instanţa de judecată au fost direcţionate 10 dosare, restul se află în stadiu de anchetă preliminară"", a declarat Oleksandr Ivaniuk, prim-adjunct al procurorului regiunii Cernăuţi din Ucraina, citat de publicaţia locală Libertatea Cuvântului, transmite Mediafax. Acesta a precizat că unii suspecţi sunt daţi în urmărire generală.

Ivaniuk a spus că "articolul 338 presupune pedepse cu închisoarea între 3 şi 5 ani".

În plus,  Direcţia regională de Interne investighează la etapa actuală două cazuri legate de protestele din 2014 faţă de mobilizării, când au fost blocate mai multe şosele din regiune.

Ministerul de Externe susține că, până la această oră, "nu a fost sesizat nici de reprezentanţi ai minorităţii române din Ucraina, nici de oficialităţi locale sau naţionale din ţara vecină în legătură cu responsabilizarea penală a unor etnici români pentru că ar fi refuzat mobilizarea". "Statisticile disponibile nu oferă detalii legate de apartenenţa etnică a celor vizaţi de procedurile în curs", a mai precizat MAE.

Ministerul Afacerilor Externe informează că "urmăreşte îndeaproape modul în care se desfăşoară acest proces şi este în contact permanent, prin intermediul Consulatelor Generale de la Cernăuţi, Odesa şi Ambasadei României la Kiev, cu reprezentanţii etnicilor români, precum şi cu cei ai autorităţilor ucrainene civile şi militare, astfel încât procesul respectiv să se desfăşoare cu respectarea strictă a legislaţiei în vigoare".

"Această preocupare a părţii române a fost transmisă şi prin intermediul Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, în cadrul dialogului constant pe care MAE îl are cu partea ucraineană, inclusiv în cadrul întrevederii avute marţi, 3 februarie, de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu ambasadorul Ucrainei în România, Teofil Bauer", mai informează MAE.

La 20 ianuarie în Ucraina a început cel de-al patrulea val de mobilizare militară. Publicaţia Zorile Bucovinei scrie, citând Comisariatul Militar Regională, că aproximativ 2.500 de bucovineni au primit sau urmează să primească ordin de mobilizare.