ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inițiativa pentru prevenirea și combaterea antiromânismului este semnată de 33 de parlamentari de la PMP, PSD, PNL și USR, printre care și președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac. "De curând, Parlamentul României a adoptat o Lege privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului. Prevederile acestei legi sunt cât se poate de valabile și identic aplicabile pentru prevenirea și combaterea antiromânismului, un curent suținut care se manifestă și proliferează tot mai agresiv. Antiromânismul este o formă de luptă împotriva tuturor expresiilor de afirmare a identității românești, de contestare a suveranității naționale legitime a națiunii române, cât și de exprimare a unor idei, concepte, doctrine ori politici care vizează xenofobia în raport cu poporul român ori discriminarea negativă a acestuia", se arată în proiectul depus la Senat.
 
Unul dintre articole prevede: "Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antiromânești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”. La un alt articol din proiect se arată că "distribuirea sau punerea la dispoziție publicului de materiale antiromânești se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani". De asemenea, este interzisă comercializarea sau "răspândirea simbolurilor antiromânești și untilizarea acestora în spațiul public", încălcarea acestei prevederi fiind pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, dar și interzicerea unor drepturi, potrivit articolului 5 din proiectul legislativ.
 
Proiectul propus la Senat săptămâna trecută va intra în procedură parlamentară, Camera Deputaților fiind for decizional. Proiectul integral poate fi consultat AICI