ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România poate avea de suferit din cauza apropierii Ungariei de Rusia, spune sociologul Dan Dungaciu.

Acesta spune că Bucureștiul ar trebui să fie îngrijorat că Budapesta încearcă să devină o punte între Rusia și UE, în timp ce România nu ar e niciun fel de proiect regional, se arată într-un interviu pentru ziare.com.
În opinia mea, dacă lucrurile vor funcționa așa cum se întrezăresc acum, axa Moscova-Budapesta va deveni extrem de semnificativă și mult mai influentă în relația cu Bucurestiul decât ne-am dori noi. Vorba aceea, nu de Ungaria trebuie să ne temem, ci de parteneriatul strategic al Budapestei cu Moscova - Dan Dungaciu

Sociologul a declarat că relația României cu Rusia va fi determinată de ceea ce se va întâmpla la Vilnius, la Summitul Parteneriatului Estic, din noiembrie. Acolo, Ucraina, Moldova, Georgia ar putea fi invitate să semneze Acordul de Asociere cu UE.
În cazul unui esec la Vilnius pentru europeni, datele problemei se schimbă radical. Paradoxal, problemele României în regiune vor creste, dar și importanța strategică a Bucureștiului. În acest caz, Bucureștiul nu va mai avea cum sa se comporte mediu/onorabil - cum o face acum în siajul politicii europene față de Est -, ci va avea doar două opțiuni. Eșecul sau relevanța diplomatică - Dan Dungaciu