Cristian Preda o acuză pe Maria Grapini că a iniţiat o "campanie în favoarea acţiunii militare a Rusiei" la Parlamentul European, invitându-l să susţină o conferinţă pe Dan Puric, "cunoscut ideolog pro-Putin". Maria Grapini, europarlamentar PC, afirmă că intenţia sa este să promoveze România.

Maria Grapini: Este o acţiune culturală cu titlul "Sub acelaşi cer, culturi diferite"
"În activitatea mea de europarlamentar mi-am propus, şi sper să şi pot să fac acest lucru, să am şi o latură de promovare a României şi, bineînţeles, de cunoaştere de către ceilalţi europarlamentari din celelalte 27 de ţări, a României adevărate, ca să zic aşa.

Şi atunci, m-am axat şi pe nişte acţiuni culturale. Aşa cum am făcut în decembrie un prim vernisaj cu pictori contemporani în cadrul PE, acum, în 1 iulie, vreau să fac o acţiune culturală. Titlul este 'Sub acelaşi cer, culturi diferite'.

Acţiunea constă în două părţi. Prima parte, în care Dan Puric va ţine o conferinţă despre suflet românesc (ştim bine că este foarte cunoscut cu conferinţele lui legate de România). A doua parte este un vernisaj făcut de Ştefan Popa Popa's. Pe lângă faptul că vom avea un vernisaj cu caricaturile persoanelor importante cu funcţii din PE, va avea şi o repriză de execuţie a caricaturilor pe loc, atunci, a participanţilor la conferinţă. Cam aceasta este tema. Vom termina cu o tradiţională masă românească", a declarat Maria Grapini pentru Ziare.com.

Europarlamentarul PPE, Cristian Preda, vrea să cenzureze conferinţa lui Dan Puric din Parlamentul European:
"Îi cer public premierului Victor Ponta să oprească finanţarea de la buget a propagandei pro-ruse! Despre ce este vorba? Aşa cum se ştie, în mai multe state membre, ca şi la nivelul Comisiei Europene, s-a decis blocarea pe toate căile a campaniilor de manipulare orchestrate de Moscova. Ei bine, unii politicieni români vor, dimpotrivă, să sprijine operaţiunile Moscovei.

O am în vedere azi pe Maria Grapini. Cunoscută publicului larg pentru precaritatea educaţiei sale şi ignorată cu totul la Bruxelles, actuala deputată a plănuit să organizeze la PE o conferinţă a lui Dan Puric, cunoscut ideolog pro-Putin. După ce săptămâna trecută se agitau pentru a introduce Antena 3 în birouri, zilele astea pesediştii fac presiuni pentru a pune în scenă în forul european o campanie în favoarea acţiunii militare a Rusiei. Puric e invitat, la începutul lui iunie, să apere, în numele pluralismului şi al diversităţii, vocea Moscovei", a postat, miercuri, pe Facebook Cristian Preda.

Cristian Preda afirmă că "scandalul nu se opreşte aici".
"Cu toate că deputaţii europeni dispun de mijloace financiare considerabile pentru a organiza conferinţe, seminare, expoziţii etc., Grapini a făcut presiuni foarte mari asupra Institutului Cultural Roman, pentru ca propagandistul să fie plătit cu un onorariu consistent de la Bucureşti. De ce bani publici pentru amicul lui Dughin? Pentru a oficializa relaţia?

Eu nu cred că ICR trebuie să finanţeze propaganda Moscovei. E adevărat că, atunci când ICR a fost reconfigurat, în fruntea lui a venit Andrei Marga, cel care afirmă că Putin ar trebui să fie un model pentru toţi politicienii europeni. E şi Ponta de aceeaşi părere? Dacă nu e, atunci o poate dovedi, blocând iniţiativa Mariei Grapini", a subliniat Cristian Preda.

Întrebata despre finanţarea acţiunii şi solicitarea adresată Institutului Cultural Roman, Maria Grapini a explicat care a fost motivul pentru care s-a adresat autorităţilor de la Bucureşti şi şi-a exprimat speranţa că acestea îi vor sprijini demersul.
"Pentru că am un buget pe care mi-l aprobă PE, dar numai pe anumite elemente din buget, am făcut o scrisoare şi către ministrul Culturii, şi către directorul ICR, pentru că am considerat că este o acţiune pur culturală şi ar putea să se implice şi aceste două instituţii.

Până acum nu am primit un răspuns. Eu sper totuşi să obţin un răspuns favorabil, pentru că eu am buget pentru închirierea sălii, pentru transportul cu avionul, conform regulilor europene, dar nu pot să am toate cheltuielile acoperite.

Dacă se va vrea, atât de MC, cât şi de ICR să ne susţină în această acţiune, va fi bine. Dacă nu, eu oricum fac acţiunea, chiar dacă nu voi avea această colaborare. Eu le-am propus să fie parteneri în această acţiune", a mai declarat Maria Grapini pentru Ziare.com.

Actorul Dan Puric nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews