ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plenul Parlamentului European a adoptat marți Raportul referitor la standardele minime pentru minorități în UE întocmit de un eurodeputat slovac de etnie maghiară, anunță jurnalistul Dan Tanasă pe blogul său.

 Cu 489 de voturi pentru, 112 împotrivă și 73 de abțineri, Raportul referitor la standardele minime pentru minorități în UE a fost adoptat de plenul legislativului UE.

Anterior, propunerea de rezoluție primise avizul Comisiei pentru cultură și educație din Parlamentul European. De asemenea, propunerea de rezoluție a primit avizul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din PE cu 44 de voturi pentru, 4 împotrivă și 4 abțineri. Din această comisie fac parte și eurodeputații români Monica Macovei, Traian Ungureanu și Sogor Csaba. Toți cei trei eurodeputați români au votat în comisie pentru adoptarea rezoluției. Singurul eurodeputat care a făcut opinie separată împotriva textului rezoluției a fost eurodeputatul polonez Marek Jurek.

Rezoluția, inițiată de un eurodeputat slovac de etnie maghiară, József Nagy, reprezintă în fapt o nouă încercare a Ungariei de a mișca lucrurile în direcția impunerii de la Bruxelles a unor drepturi ale minorităților naționale care să aibă ca efect realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului ținut secuiesc, după modelul mult invocat al Tirolului de Sud.
 
De acestă dată, Ungaria a apelat la un eurodeputat de origine maghiară pentru a provoca o dezbatere urmată de adoptarea unei rezoluții a PE care să impună un standard minim în domeniul protecției minorităților naționale din UE. Odată adoptată, o astfel de rezoluție va impune țărilor membre UE anumite standarde minime cu privire la protecția minorităților naționale care locuiesc pe teritoriul UE.