Premierul britanic David Cameron a lăsat să se înțeleagă faptul că este dispus să lanseze o campanie publică pentru retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană dacă nu va reuși să renegocieze relațiile Londrei cu Bruxellesul, scrie The Telegraph.

Cotidianul britanic susține că este de așteptat ca primul ministru britanic să rostească un discurs la conferința partidului său conservator, săptămâna aceasta la Birmingham, în care să anunțe planurile ca Marii Britanii să-i fie atribuit mai mult control asupra propriilor frontiere, precum și puteri mai mari în ceea ce privește limitarea migrației din UE, transmite Agerpres.

Cameron a promis să renegocieze relația Marii Britanii cu UE, înaintea unui eventual referendum privind prezervarea statutului de țară membră în 2017. În cazul victoriei Partidului Conservator în alegerile parlamentare din 2015, el a spus că va face totul pentru desfășurarea unui referendum care să decidă dacă Marea Britanie va mai rămâne sau nu în UE.

Anterior, șeful Cabinetului de la Londra spunea că va face campanie pentru ca Marea Britanie să rămână într-o "Uniune Europeană reformată". Dar a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi pregătit pentru a face campanie pentru retragere în cazul în care "nu va fi în interesul Marii Britanii să fie în Uniunea Europeană".

Într-un interviu pentru BBC, premierul britanic a spus: "Dacă aș fi crezut că nu este în interesul Marii Britanii să fie în Uniunea Europeană, nu aș argumenta ca noi să fim în ea. Sunt patriot, tot ceea ce fac, fac din dragoste pentru țară. Vreau ca națiunea noastră să fie puternică, mândră și autoguvernabilă", a spus el.