ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coaliţia STOP TTIP a adresat o scrisoare deschisă ministrului de externe, Bogdan Aurescu, cu privire la graba cu care România s-a pronunţat în favoarea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Formată din mai multe organizaţii non-guvernamentale, Coaliţia STOP TTIP îi cere ministrului să pună în discuţie publică acest tratat înainte să emită o susţinere în numele României.

"Aflăm cu surprindere că, deşi cetăţeanul român nu este informat corespunzător în privinţa implicaţiilor acestui tratat, autoritățile au adoptat deja o poziţie pe această temă. Mai mult pretinsa poziție a României nu este sincronizată cu cea a societăţii civile europene care cere stoparea negocierilor netransparente, ci dimpotrivă, îşi doreşte accelerarea negocierilor", se arată în comunicat.

Semnatarii scrisorii mai cer "organizarea unei campanii de informare corectă a cetăţeanului român, a unor dezbateri la care să fie invitate toate părțile interesate și efectuarea unor studii de impact la nivel național, care să ţină cont de interesele reale ale cetăţenilor, astfel încât decizia să aparțină titularului suveranității, poporului român".

Iată textul scrisorii:

Stimate domnule ministru Bogdan Aurescu,

 

Organizaţiile din România membre ale Coaliţiei Europene STOP TTIP[1] au luat la cunoştinţă cu îngrijorare de poziţia României[2] în ceea ce priveşte Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) exprimată de dumneavoastră, în cadrul întâlnirii din data de 14 decembrie 2014, cu o delegaţie a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, condusă de Mike Rogers, preşedintele Sub-comitetului pentru Forţe Strategice.

Conform comunicatului publicat de către Ministerul Afacerilor Externe, în cadrul întâlnirii aţi subliniat:

”… susţinerea României pentru accelerarea negocierilor privind încheierea Parteneriatului Transatlantic privind Comerţul şi Investiţiile (TTIP), evidenţiind importanţa acestuia inclusiv în plan energetic, din perspectiva asigurării securităţii aprovizionării cu energie a Europei, precum şi a resurselor alternative viabile pentru Republica Moldova şi Ucraina.”

Vă informăm că la nivel european o coaliţie de peste 300 de organizaţii neguvernamentale din 24 de ţări UE, printre care şi România, cu susţinerea a peste un milion de cetăţeni europeni[3], şi-au exprimat îngrijorarea faţă de modul netransparent în care aceste negocieri se poartă. De asemenea, diferite fragmente făcute publice sau scurse în presă din conţinutul acestui tratat au fost vehement contestate de către societatea civilă. La acestea se adăugă mai multe rezerve exprimate de către oficiali ai unor state precum Germania[4], Franța[5] sau chiar Bulgaria[6].

Cu toate acestea, în România subiectul a lipsit din dezbaterea publică, deşi felul în care România îşi gestionează poziţia în cadrul Uniunii Europene şi în relaţia cu partenerii internaţionali ar fi fost teme potrivite de dezbatere în ambele campanii electorale desfăşurate în acest an.

Aflăm cu surprindere că, deşi cetăţeanul român nu este informat corespunzător în privinţa implicaţiilor acestui tratat, autoritățile au adoptat deja o poziţie pe această temă. Mai mult pretinsa poziție a României nu este sincronizată cu cea a societăţii civile europene care cere stoparea negocierilor netransparente, ci dimpotrivă, îşi doreşte accelerarea negocierilor.

În aceste condiţii ţinem să vă atragem atenţia asupra câtorva aspecte care, în opinia semnatarilor, reprezintă riscuri ale Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii:

  1. Soluționarea litigiilor dintre investitori și stat reprezintă o amenințare la adresa democrației și a statului de drept. Spre exemplificare cazul Micula poate fi reprezentativ și ar putea fi multiplicat la o scară mult mai mare.

  2. Normele privind cooperarea în domeniul reglementării riscă să coboare standardele în condiţiile de muncă, în protecţia mediului, în protecția consumatorului şi în protecția drepturilor la viața privată.

  3. Serviciile publice și bunurile culturale riscă să fie victime ale dereglementărilor.


Având în vedere cele semnalate mai sus şi ţinând cont de importanţa acestui tratat internațional, vă solicităm organizarea unei campanii de informare corectă a cetăţeanului român, a unor dezbateri la care să fie invitate toate părțile interesate și efectuarea unor studii de impact la nivel național, care să ţină cont de interesele reale ale cetăţenilor, astfel încât decizia să aparțină titularului suveranității, poporului român.

Organizaţiile neguvernamentale din România, parte a coaliției europene Stop TTIP, îşi exprimă îngrijorarea cu privire la graba cu care dvs., în calitate de reprezentant al României, încurajați accelerarea negocierilor în condițiile în care nu este conturat niciun avantaj concret pentru țara noastră și nici pentru democrație în general.
Semnatari:

Coaliţia STOP TTIP România



























ActiveWatch RomaniaAsociația Edelvais
Grupul de Intervenție Civică
Miliția Spirituală
Mining Watch Romania
România fără Ei
România Vie
Salvați Roșia Montană
Fundația TERRA Mileniul III

 

[1] https://stop-ttip.org/supporting-organisations/

[2] http://www.agerpres.ro/politica/2014/12/14/ministrul-aurescu-romania-interesata-de-aprofundarea-parteneriatului-strategic-cu-sua-14-00-29

[3] http://stopttip.ro/formular-de-semnat-online/

[4] http://www.agerpres.ro/externe/2014/12/12/acordul-de-liber-schimb-sua-ue-germania-vrea-negocieri-mai-transparente-09-51-11

[5] http://economie.hotnews.ro/stiri-ttip-18857991-comisarul-european-malmstrom-negoiem-ttip-conform-mandatului-unanim-statelor-membre-franta-noi-nu-votat-pentru-introducerea-clauzei-isds.htm

[6] http://www.euractiv.com/sections/trade-society/bulgaria-links-us-visa-treatment-ttip-310382

[7] http://stopttip.ro/wp-content/uploads/2014/10/TTIP-de-ce-ne-%C3%AEngrijoreaz%C4%83.pdf