ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ce s-a întâmplat în cele 15 secunde, la Abbottabad, pe 2 mai 2011, care ar fi culminat cu uciderea liderului rețelei teroriste al Qaida, se întreabă jurnaliștii de la ziarul Corriere della Sera, reamintind că și acum, după trei de la operațiunea trupelor de elită Navy Seal de lichidare a lui Osama ben Laden există numeroase zone de umbră și la fel de multe versiuni și polemici pe acest subiect. Care revine  în atenție odată cu dezvăluirea, de către Fox News, a identității soldatului care l-a împușcat pe bin Laden, în persoana lui Rob O’Neill. Varianta lui contrazice afirmaţiile unui coleg de-al său, Matt Bissonnette.

Libris.ro – Librarie online – Zilnic noutati si promotii

Elementul de bază de la care se pleacă este, desigur, echipa specială Navy Seal, care a reușit să pătrundă până la etajul trei al casei în care se ascundea, într-o cameră, Osama.

Cotidianul italian prezintă patru versiuni privind uciderea celui mai vânat om de pe planetă, după atacurile de la 11 septembrie.

Versiunea 1

În august 2011, un funcționar anonim a furnizat prima variantă. Conform căreia primul om din pluton, așa numitul ”point man”, a tras asupra liderului al Qaida, din dreptul ușii, dar ar fi ratat. Așa că a făcut câțiva pași și a intrat în cameră, pe intuneric.
A ajuns în fața a două femei, s-a temut că acestea ar putea purta centuri explozive, le-a scos afară și a dat undă verde intrării celorlalți soldați. Al doilea membru Navy Seal a deschis focul împușcându-l pe bin Laden în cap și în piept. Această teorie a avut, ulterior, o variantă povestită de Peter Bergen, de la televiziunea CNN. Acesta spunea că primul membru Seal nu a greșit ținta, l-a ochit pe Osama, le-a împins pe cele două femei din cameră, după care au mai intrat doi soldați care au ”terminat” operațiunea pentru că Osama agoniza.

Surse din Navy Seal, citate de CNN, susțin acum că nici  Rob O’Neill nici Matt Bissonnette nu ar fi tras glonțul care i-a adus moartea liderului terorist.

Versiunea 2

Unul dintre membrii Navy Seal care au participat la operațiunea din Pakistan, Matt Bissonnette, a scris, sub pseudonim, cartea ”No easy day”, în care relata rolul său în acele secunde dramatice. El povestește că primul soldat Navy a tras asupra lui Osama care s-a prăbușit imediat pe podea. În acel moment Bissonnette a intrat și l-a lichidat pe șeful al Qaida.

Versiunea 3

În revista Esquire, în februarie 2013, a apărut versiunea unui alt membru Seal, care se pezenta drept ”shooter” - trăgătorul. Potrivit versiunii sale, primul soldat care a intrat a zărit un chip despre care a bănuit că ar fi bin Laden. A tras asupra lui. Figura s-a pierdut cu totul în întunericul camerei. Apoi au apărut două femei, soldatul le-a blocat, în timp ce cel care își spune ”trăgătorul” a dat buzna în cameră. Și l-a văzut pe Osama în picioare, ținându-și mâna stângă pe umărul soției sale, Amal. În mâna dreaptă avea un Kalashnikov. ”Trăgătorul” a tras de două ori și l-a nimerit pe bin Laden în cap. Acum se spune că trăgătorul a fost Rob O’Neill.

Versiunea 4

Deocamdată, cea mai recentă. Tânărul membru Navy Seal Rob O’Neill, multidecorat și participant la zeci de operațiuni dificile, a vobit pentru prima dată, în presa din SUA. Și în versiunea lui, primul membru Seal a ratat ținta. Așa că a venit el și a tras glonțul care l-a ucis pe inamicul nr.1 al americanilor. Acțiunea a fost urmată de intervenția altor membri ai comandoului, inclusiv a lui Bissonnette, care au tras asupra corpului lui bin Laden aflat pe podea.

Dubii

Unii membri ai Team Six continuă și azi să pună sub semnul întrebării multe dintre aceste relatări. Așa că nu pot să nu considere ca straniu faptul că militarii care au intrat în camera unde se afla Osama i-au țintit capul. Pentru că, spun ei, normal ar fi fost ca fața lui Bin Laden să rămână intactă în vederea identificării, chiar dacă rezultatele finale urmau să fie date de testele ADN.