ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu cred că sunt singura asupra căreia Ion din romanul cu același nume a lăsat urme de indignare și revoltă interioară. Și mă refer la rolul de bărbat și soț pe care îl joacă acesta, nu la celelalte aspecte tratate în roman.

Incercând să analizăm categoriile de bărbați pe care îi vedem în jurul nostru zilnic, trebuie să recunoaștem faptul că un număr mare se încadrează în tipologia lui Ion. Un număr muuult prea mare…Probabil că acest lucru nu este întâmplător de vreme ce cam toate cântecele de petrecere, glumele și alte forme de divertisment folosesc cu precădere imaginea bărbatului bețiv și violent.

În ultimii ani s-au făcut foarte multe campanii împotriva violenței domestice, cu efecte mai mult sau mai puțin notabile. Da, problema s-a conștientizat și femeile au prins curajul de a spune măcar că sunt victime ale abuzurilor, s-au mai modificat și înăsprit și legile. Dacă ar fi să luăm în discuție Pro Vita ar trebui să vă spun că majoritatea cazurilor noastre sunt victime ale violenței domestice, femei ce fug de acasă împreună cu copiii lor pentru a scăpa de urgia bărbaților.
Nu se poate pune la îndoială faptul că aceste campanii sunt extraordinar de necesare, dar ce facem cu Ion, îl educă aceste campanii și pe Ion?

Cine poate să stea de vorba cu Ion despre ce se face și ce nu se face? Aceasta este marea provocare: să îl transformăm pe bărbatul român, acela educat de versurile lăutarilor ..: "uite-așa aș vrea să mor/ cu paharul lângă mine” sau …”să mor după o săptămână cu sticla în mână…” și altele asemenea, într-un domn. Dacă vom găsi calea potrivită către așa ceva atunci se vor vedea și rezultatele adevărate.
În acest moment noi cei de la Pro Vita căutam soluții pentru rezolvarea acestei probleme, educarea bărbatului de tipul lui "Ion". Pentru ca o astfel de mișcare să aibă succes mă aștept ca toți cei ce veți intra vreodată în contact cu acțiunile noastre, să le sprijiniți din toată inima. Iar gentlemanii noștri au datoria să se implice și să îi tragă după ei pe cei rămași în urmă sau lipsiți de educație.

"Ion" trebuie să își “lustruiască pantofii” și să își îndrepte coloana vertebrală prin auto-educare și conștientizare mai degrabă decât prin frică, dar nici aceasta din urmă nu trebuie exclusă în cazuri speciale. Nimic nu se compară cu ceea ce poate face un bărbat între bărbati, un copil între copii, o femeie între femei. Așadar bărbați români, sus inimile, vorba aceea, și puneți umărul la ridicarea societății și la șlefuirea compatriotilor voștri rătăciți.

Să îl schimbăm pe Ion în Mr. John!