ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimul articol de pe siteul evz, domnul Sever Voinescu se arată nemulţumit de "sufletul ceauşist" al poporului român, pe care-l acuză vehement că "preferă grota libertății" şi-l numeşte în zeflemea cu termenul de "băştinaşi".

Aşa să fie? Oare 60% din români să fie brute necivilizate ce nu înţeleg binefacerile ultimilor 25 de civilizaţie occidentală? Nu sunt un apărător al lui Nicolae Ceauşescu sau al politicii sale interne, dar hai să vedem dacă românii mei sunt chiar aşa de întunecaţi şi dacă merită să fie luaţi în zeflemea pentru opiniile lor.

Sigur că dl Voinescu are şi argumente. Unul fiind acela că România produce mult mai mult decât o făcea pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Aşa este. Dar domnia sa omite convenabil să spună tot adevărul. Şi acela că în România produc firmele străine, pentru că băştinaşii sunt doar mână de lucru ieftină şi dispensabilă.

Iar patru milioane din aceşti băştinaşi (aproape 25% din populaţia ţării) sunt sclavi moderni în propria ţară. Dacă mai punem la socoteală batjocura la care sunt supuşi, an de an ţăranii, pensionarii, studenţii, profesorii şi medicii,  procentul de 60% care regretă "epoca de aur" nu mai pare aşa de ridicat. Dar poate că pentru fostul purtător de cuvânt al preşedintelui Băsescu aceste detalii nu contează.

Domnia sa nu înţelege de ce băştinaşii nu apreciază faptul că ultimii 25 de ani au adus cu sine liberalizarea comerţului şi a iniţiativei private. Argumentul este foarte şubred, deoarece prin liberalizarea comerţului s-a permis accesul nestingherit al produselor de foarte slabă calitate din străinătate, producătorii români fiind terorizaţi mediatic în mod constant, astfel că produsele autohtone au devenit rarităţi în minunatele hypermarketuri din România. Până şi pâinea neagră nu mai e ce-a fost.

Ceea ce convenabil omite dl Voinescu este faptul că micul întreprinzător român a fost o ţintă constantă a guvernelor post-decembriste, chiar guvernul PDL al domnului Boc reuşind performanţa să falimenteze, în doar doi ani, peste 65.000 de IMM-uri, adică 12,5% din total.  

Poate că poporul român s-o fi săturat de atâta bine şi de atâta libertate. Nu sunt un apărător al epocii Nicolae Ceauşescu şi nu sunt aici pentru a albi aspectele groteşti ale regimului său. Dar pot înţelege, fără să fiu neapărat de acord, nişte oameni care în doar 25 de ani au văzut cum sunt înjuraţi, supuşi experimentelor sociale, re-educaţi şi invitaţi să plece din ţară, totul în numele unui "bine" iluzoriu, de necontestat, aproape ridicat la rang de religie. Cum să nu prefere cele 2 ore de program ale TVR de pe vremea lui Ceauşescu torentelor de dezinformări cu care sunt bombardaţi zi de zi? Măcar atunci ştiai cine e duşmanul şi unde e minciuna. Avea o faţă, un nume şi un program.

În zilele noastre, oamenii se culcă seara convinşi de un adevăr, iar când se trezesc află că de fapt era locotenent-colonel.

Dl Voinescu omite să facă vreo referire la sentimente în rechizitoriul contra băştinaşilor. Şi o face cu bună-ştiinţă, ştiind că nu există comparaţie faţă de epoca Ceauşescu. Cred că niciun popor din zonă nu a fost atacat de proprii intelectuali aşa cum a fost poporul român în ultimii 25 de ani. Niciun element al identităţiii naţionale nu a scăpat atacului dizolvant al elitelor:  de la Biserică la Eminescu, de la personajele istorice la rezistenţa din munţi, totul a fost mânjit şi contestat. Unele pe motiv de...ceauşism. În acelaşi timp, în România liberă a domnului Voinescu, bătrânilor (actori sau nu) li se cere moartea pentru că au opinii sau pentru că vor să meargă gratis cu transportul în comun. Din "epoca de aur" am ajuns în epoca de ură.

Sunt conştient că în România liberă şi euro-atlantică de azi, orice opinie independentă este taxată imediat ca "populism" sau eventual "putinism", dar trebuie s-o spun: nu Nicolae Ceauşescu, ci liderii de după 1989 au făcut să existe în România peste două milioane de oameni depresivi.

Dacă există un popor mutilat sufleteşte, indivizi pentru care burta şi manelele sunt punctele cardinale ale vieţii, responsabilitatea aparţine în mare măsură celor vii şi puternici. Dar se pare că în România liberă de azi tot mortul e de vină.